Висок bounce rate? Ето 5 мерки, които ще помогнат
потребителите да остават по-дълго на сайта ви

Запознати ли сте с този феномен...

Купувате си книга от непознат автор, защото ви се е сторило интересно заглавието или просто защото е бестселър и много се шуми около нея.

После започвате да я четете и забелязвате, че не можете да се отскубнете. Страница след страница интригата става все по-интересна и вие нямате търпение да разберете какво ще се случи по-нататък.

Така без да се усетите прочитате целия роман за една или две вечери…

И когато прелистите последната страница, оставате малко тъжни, че приключението свърши. Затова решавате да видите какво още е публикувал същия автор…

Знаете ли какво?

Често в тази ситуация, ако авторът поддържа някакво качество, човек е способен да изкупи всичко, което той някога е публикувал. Освен това ще изгледа филмите по книгите, за да напише после ревю как нямат нищо общо по между си .

И ако се случи авторът да предлага някакъв сорт семинари или просто да участва в някое събитие наблизо, има голяма вероятност зарибеният читател да похарчи пари и за тези неща.

Какъв е този феномен?

Аз го наричам „Искам още от същото“ и съм забелязал, че той не се ограничава до писателите и книгите. Говорим за него още, когато харесваме даден актьор и искаме да изгледаме всички негови филми. Или когато имаме желание да изчетем всичко от някой блогър.

„Искам още от същото“ е движеща сила, която ни стимулира никога да не спираме и да поглъщаме всичко, до което се доберем.

И най-хубавото в цялата история е, че тази сила, този феномен може да се появи и при посетителите на вашия сайт…

Например те пристигат на някоя интересна страница, която ги отвежда до друга не по-малко любопитна. И така линк подир линк в един момент вече попълват данните на кредитната си карта, за да поръчат продукта или услугата ви.

Ето защо е важно не само да предлагате качествено съдържание, но и да направите всичко по силите си потребителите да поемат колкото се може повече от него.

Т.е. да остават по-дълго на сайта ви.

Как да проверите колко време
прекарват потребителите на сайта ви?

Има три основни метрики в Google Analytics, които ви помагат да разберете колко време прекарват и какви количества от вашето съдържание консумират потребителите:

 Трите основни метрики в Google Analytics, които ви помагат да разберете колко време прекарват и какви количества от вашето съдържание консумират потребителите

Степен на отскачане (Bounce rate)

Този показател показва какъв процент от посетителите, които са отворили страница на вашия сайт, после са напуснали сайта без да отворят друга страница.

За различните типове сайтове има различни средни стойности, които се срещат обикновено. Ето една статистика на Hubspot:

  • Медийни сайтове: 40-60%
  • Сайтове за генериране на контакти: 30-50%
  • Блогове: 70-98%
  • Онлайн магазини: 20-40%
  • Сайтове за услуги: 10-30%
  • Целеви страници: 70-90%

В общия случай целта е да постигнете колкото се може по-ниски стойности на bounce rate-а. Това е първият фактор, който показва, че потребителите консумират съдържанието ви.

Средно време на сесията

Този показател показва колко време прекарва потребителя на сайта ви в рамките на една сесия. Колкото повече време, толкова по-добре.

Брой прегледани страници за една сесия

Тази статистика показва колко страници са отворили потребителите в рамките на една сесия. Колкото по-голямо е това число, толкова по-добре.

В следващите няколко реда ще разгледаме как да подобрите всички тези показатели едновременно.

5 мерки, които помагат потребителите
да остават по-дълго на сайта ви

Несъмнено има повече от 5 мерки, които можете да предприемете. Ако се разровите в Интернет, със сигурност ще си набавите един дълъг списък с такива.

Мерките, които съм подбрал обаче, помагат както в краткосрочен, така и в дългосрочен план. А ефектът от тях ще расте експоненциално с натрупването им една върху друга и с публикуването на все повече съдържание.

Нека видим, кои са те:

Мярка 1. Уверете се, че съдържанието на страницата ви е релевантно на препратката към него.

Когато един потребител кликне на линк, той има очаквания какво ще получи, когато се зареди новата страница. Тези очаквания са оформени от контекста на съдържанието, от което се препраща.

Например: Потребителят чете блог пост за ползите от SEO оптимизацията и клика на линк с текст „Открийте повече информация за On-page факторите…“.

Ако този линк препрати към вас и заглавието на страницата ви не е нещо от сорта на „Пълен списък на On-page факторите, които класират страницата ви по-добре“, тогава потребителят ще е много разочарован и въобще няма да си направи труда да продължи да чете. Просто ще натисне back бутона или ще затвори таба.

Затова е важно преди да правите каквото и да е, да проверите какво „обещава“ препратката, откъдето идва трафика и дали заглавието на вашата страница обещава същото нещо.

Не е нужно да е дословно същия текст… Важен е контекста.

Мярка 2. Уверете се, че страницата ви зарежда бързо

Според проучване на Relentless Technology, Потребителите очакват тя да се зареди в рамките на 3 секунди. В противен случай стават нетърпеливи и се отказват да чакат. По-лесно е да отворят друг линк…

47% от потребителите очакват страницата да се зареди за 2 секунди или по-бързо...

Ето защо е важно да се покаже бързо някакво релевантно съдържание. Т.е. не е нужно цялата страница да се зареди за 3 секунди.

Вашите програмисти могат да направят така, че първо да се покаже някакво съдържание, и после браузърът да продължи да зарежда останалите неща – странично меню, социални бутони и т.н.

Мярка 3. Уверете се, че съдържанието е форматирано добре

Това е третият фактор, който оказва първосигнално влияние.

Ако съдържанието изглежда трудно за четене и натоварва погледа, тогава потребителите отказват изобщо да му дадат шанс да ги спечели. Изобщо не започват да го четат и натискат бутона back.

Открийте как да форматирате съдържанието си тук…

Мярка 4. Уверете се, че съдържанието ви е написано добре

По принцип е малко субективно дали то е написано добре или не, особено когато вие си го харесвате и се гордеете с него. Затова понякога е трудно да приемете идеята, че трябва да го промените.

Но нека числата говорят вместо личните ви предпочитания…

Ако сте предприели всички останали мерки, и показателите пак не са задоволителни, тогава е важно да превъзмогнете егото си и да пробвате нови неща. Да пробвате да напишете съдържанието от друга гледна точка или пък в малко по-различен стил.

Разбира се, винаги я има възможността конкретната тема да не може да генерира желания интерес, затова не бъдете перфекционалисти. Ако не става, не става.

Има безброй други страници, по които да работите и които ще ви донесат желаните резултати.

Мярка 5. Уверете се, че предлагате на потребителя допълнителни опции

В края на всяка ваша страница трябва да има призив за действие и линк, който води към друга страница на подобна тема. Това е задължително.

Освен това можете да предложите цял списък с линкове към релевантно съдържание. Можете да предложите и линк към целева страница, на която потребителите да въвеждат имейлите си, за да получат еКнига на същата тема.

Просто винаги трябва да има следваща стъпка…

Благодарение на нея можете да постигнете феномена „Искам още от същото“, за който говорихме в началото. Благодарение на нея имате шанс да запалите искрата в своите целеви потребители и да ги тласнете да се превърнат във ваши жарки фенове.

Обобщение

  • Феноменът „Искам още от същото“ е процес, при който потребителите се пристрастяват към нашето съдържание и постоянно търсят начини да получат повече от него.
  • Има три метрики, които показват колко време прекарват на сайта ни те: степен на отскачане (bounce rate), средно време прекарано на сайта/страницата и среден брой отворени страници в рамките на една сесия.
  • Петте мерки, които ще ви помогнат да задържите потребителите на сайта си са: Предлагане на релевантно съдържание, бързо зареждане на сайта, добре форматирана страница, добре написано съдържание и наличието на следваща стъпка, която да изпраща потребителите на друга уместна страница.

Бихте ли споделили тази статия във Facebook, като натиснете съответния бутон по-долу:

Leave a Comment