Защо виралните постове са
пълна загуба на време… и пари

Виарлен пост, вирален кеф!

Всеки, който се занимава със социалните медии пази поне няколко топли спомена за свои статуси, които са се приели неочаквано добре и са станали вирални. Явление, почти толкова приятно като това да получиш целувка на първа среща, въпреки че си се държал като идиот. (Добре, де… Две идейки по-приятно.)

Тези спомени ни греят.

Те ни стимулират като разголена гръд тинейджър, постоянно да създаваме още и още подобно съдържание, поемайки риска да изглеждаме тотални глупаци, но да получим наградата си – безброй споделяния, лайкове и коментари.

За съжаление, не от това имат нужда клиентите ни и техният бизнес.

Ето защо…

Грешното съдържание за грешните хора

Обикновено виралните постове са далеч от марката, продуктите и услугите на фирмата.

И няма как да е иначе.

За да апелирате към широка аудитория, трябва да заложите на общи приказки и лозунги.

Лошото на тази нерелевантност е, че потребителите не могат, не искат и няма да си направят труда да потърсят сами връзката между идеята, която популяризирате и Вашите продукти и услуги. За да са наясно с нея, трябва сами да им я покажете, а това Ви поставя в ситуацията да се рекламирате, което няма да се възприеме добре от тях.

Освен това, когато залагате на общи приказки и лозунги, Вие привличате хора, които по-скоро биха си срязали вените надлъжно, отколкото да станат Ваши клиенти, защото Вашето съдържание не им е полезно.

То просто събужда тяхното любопитство и глад за още.

А какво получават, когато дойдат на сайта Ви за подробности?

Получават още общи приказки или информация за продукти и услуги, от които нямат нужда.

Сами разбирате, че това ги оставя разочаровани. Сами разбирате, че няма никакъв смисъл да привличате тези хора.

Златното правило на контент маркетинга

Вие имате нужда от потребители, които са запалени по теми, тясно свързани с бизнеса Ви, понеже това е знак, че те биха станали Ваши клиенти в определен момент.

Всъщност това е златното правило на контент маркетинга… Да се публикува съдържание, което е тясно свързано с продуктите и услугите ви. Само то е ценен актив за бизнеса Ви и само към такъв контент трябва да насочвате вниманието на потенциалните си клиенти.

При виралните постове фокусът е върху популярността, а не върху бизнес ефекта от тях.

Излишно е да казвам, че няма никакъв смисъл да публикувате съдържание, само за да застанете под прожекторите за 5 минути. Вие имате нужда от постове, с които изграждате стабилни отношения на взаимопомощ с потенциалните си клиенти. Бизнес ефекта от тях е привличането на лоялни купувачи, които няма да отидат при конкуренцията заради няколко лева по-ниска цена.

Стискането на палци като маркетингова стратегия

Един от най-големите недостатъци на виралните постове е тяхната непредвидимост. Просто няма как да знаете предварително дали материала, който подготвяте ще стане популярен. Единственият начин да разберете е да го публикувате и да стискате палци да се хареса. Това е адска мъка. Това не води до никъде, освен до куп разбити надежди.

Обикновено начина да се справите с тази непредвидимост е да поствате колкото се може повече. Т.е. да тествате колкото се може повече съдържание. Това Ви поставя в неприятната ситуация, постоянно да сте на нокти какво да публикувате, коя да е следващата Ви голяма идея.

Излишно е да казвам, че виралните постове отнемат адски много усилия да се измислят.

Ако вместо това концентрирате времето и ресурсите си в методично създаване на качествено съдържание, тогава ще имате една камара работещ контент.

Разбирате ли каква е разликата?

Когато разчитате на качествени материали, Вие градите бизнес актив, който ще Ви носи възвръщаемост дълго време, а когато разчитате на вирални статуси, вие трупате купища несполучливи идеи.

Всяко чудо за три дни

Но да кажем, че все пак уцелите кьоравото и ваш материал стане вирален.

Какво получавате тогава?

Маса лайкове, споделяния и коментари.

С какво те помагат на бизнеса Ви?

Популярността е чудесна за каузите, но вие популяризирате бизнес и очаквате специфичен резултат от промоцията си – повече клиенти и продажби.

За съжаление, най-доброто, на което може да се надявате при виралния ефект е лавина от трафик към сайта Ви. Това са любопитни очи, които не търсят продуктите и услугите Ви, а повече контекст за виралната идея. Обикновено, когато тези очи забележат, че всъщност цялата работа е да се популяризира бранд, тогава се разочароват и просто напускат сайта Ви.

Както сами разбирате, в тази ситуация виралния ефект не само е без никаква стойност за бизнеса Ви, но и крие опасност да му навреди.

С него рискувате да ви нарочат за безскрупулни и алчни капиталисти, които са готови на всичко, за да припечелят някой лев. Разбира се, това е крайна ситуация. В повечето случаи просто ще ги оставите безразлични или с лош вкус в устата.

Но никой не обича лошия вкус в устата, особено след целувка на първа среща.

Затова, ако не сте готови да се захванете сериозно с дадена идея или кауза, тогава не си придавайте вид, че ви пука. Няма да спечелите нищо от кратката слава.

От какво имате нужда всъщност?

Вижте, бизнесът е маратон, а не спринт. Краткотрайните ефекти безспорно са приятни, но на тях не може да се разчита. Те идват и си отиват. И както стана ясно по-рано в статията, те не могат да се предвидят. Не могат да се планират. Не могат да се контролират.

По никакъв начин.

Вие имате нужда от стабилна система, която Ви носи предвидими резултати. От система, която изважда от играта късмета и налучкването.

Когато знаеш какво получаваш срещу всяко свое вложено усилие или ресурс, тогава можеш да измерваш и можеш да контролираш процесите.

Тогава успехът е въпрос на време и постоянство.

Една подобна система включва реклама във Facebook, контент маркетинг, развиване на блог и още един куп други работи. В този блог ще си говорим много за тези неща, така че бъдете на линия, ако Ви е интересно.

Всъщност, какво мислите за виралните постове? Заслужават ли си усилията?

Споделете в коментарите…

Харесахте ли този пост?

Следващият ще бъде още по-хубав... Запишете се за бюлетина и няма да го изпуснете, защото ще получите известие по имейл, когато го публикувам :)

(Политика : И аз мразя спама, така че имейл
адресът ви е на сигурно място при мен.)