Свети ли просветата преди и след 24 май?

Вчера написах, че нашето общество цени шоуто много повече, отколкото цени образованието. Затова шоумените гребат с пълни шепи от богатствата на света, а будителите ни са презрени и от време на време набити.

Това е тъжна, но вярна констатация…

Когато наближи 24 май обаче, много хора започват да претендират, че просветата е нещо важно. Започват разни полемики за писането на шлокавица, нивото на културата и други подобни теми.

Аз искам да попитам тези хора колко книги прочетоха този месец, колко онлайн курса изкараха и колко урока по испански език изкълваха например?

Искам да ги попитам и колко часа гледаха телевизия, колко време играха на компютърни игри и колко епизода на сериали изгледаха?

На днешния празник почитаме просвещението. Формално.

Но реално става дума за поредното шоу, което да ни направи кефа в тази част от годината и после да бъде забравено до следващия епизод догодина.

С този статус се опитвам да създам нещо като полемиката около 8-ми март.

Жените наистина заслужават да бъдат обичани и оценявани през цялата година, впрочем както и мъжете. По същия начин просветата е нещо, което си струва да бъде преживявано всеки ден и напомнянето на този факт е смисъла на празника днес.

Поздрави,
Саше Вучков

Leave a Comment