Отстъпки за обичайните заподозрени:
Оправдани ли са икономически?

Отговорът на въпроса е желязно да, защото привличането на всеки клиент струва пари, похарчени за маркетинг. Тези разходи са включени в цената и съответно я повишават.

Когато обаче продавате на „обичайните заподозрени“ – вашите редовни клиенти, харчите много по-малко. Както е констатирал още Котлър, разходите за тази продажба може да са до десет пъти по-ниски.

Именно тази стойност е добре да я приспаднете от цената…

Така постигате две много важни неща:

Първо, продажбата се осъществява много по-лесно, защото клиентът не само вече е работил с вас и ви се доверява, но и защото му предлагате по-гореща оферта.

И второ, направената отстъпка създава още по-добро впечатление за вас и освен това играе ролята на „награда“ за показаната лоялност. Всичко това стимулира редовния купувач да остане с вас за по-дълго време.

Разбира се, не забравяйте, че имате и други варианти…

Решението да направим отстъпка често е малко първосигнално, когато обмисляме как да увеличим продажбите. Съществуват обаче и други варианти, които могат да се окажат по-работещи.

Един от тях е, вместо да намалим цената, да изхарчим тези пари за подарък към покупката. Така избягваме клишето на „примоция, примоция“ и малко или много се разграничаваме от всички, които разчитат предимно на този подход.

Друг вариант е да инвестирате тези пари в по-добро обслужване и малки жестове. Това може да са картички за рождения ден и големите празници, вип отношение и други.

Естествено, нищо не ви спира да бъдете дори още по-креативни и да предприемете някаква комбинация от отстъпка+подарък+специално обслужване.

Тези неща не само ще ви спечелят клиенти, които пазаруват редовно от вас, но и някои от тях ще са ваши жарки фенове, който вербуват приятели и познати във ваша полза. Това са дори още повече продажби без да похарчите нито лев за реклама или друг маркетинг.

Както виждате има много ползи да третирате „обичаните заподозрени“ подобаващо. Именно затова е много важно да събирате техните имейл адреси, което ще ви позволи да комуникирате често с тях без да похарчите едно малко богатство, за да ги достигнете.

Поздрави,
Саше Вучков

Leave a Comment