Newsjacking: Как имейлите ви
да са винаги актуални

Бърз и лесен метод да печелите от всяка гореща новина в три стъпки

Точно 2467 непрочетени писма ме удариха днес в челото, когато си отворих пощата…

 

 

Не ви показвам това, за да ви се похваля колко съм търсен. Поне 99% от тези писма не са писани лично за мен, а са промоции и бюлетини.

В същото време всяко едно тях съм си го поискал сам, когато съм се записвал в конкретния имейл списък, т.е. това не е спам.

Защо тогава изобщо не съм ги погледнал
и вероятно ще ги изтрия без да го направя?

Причините са две.

Първо, фактът, че съм се записал за нечий бюлетин не означава, че темата на всеки негов брой ме интересува живо. Ако тя не ме грабне в първите няколко секунди, докато си преглеждам входящата кутия, тогава е почти сигурно, че конкретния брой отива в кошчето.

Нищо лично…

Просто нямам нито времето, нито желанието да преглеждам имейли само от едното любопитство какво ми е изпратено.

Второ, подминавам тези писма, защото те често не са актуални.

Вярно, споделят информация, която ме интересува и вероятно е доста полезна, но… таймингът е много зле. А пък аз в момента имам нещо по-важно за правене. Имам си приоритети.

Затова ако писмото касае миналото, далечното бъдеще или така наречените „евъргрийн теми“, тогава то не е актуално за мен и неговото прочитане може да бъде отложено…

Под „отложено“ разбирайте то да бъде подминато и забравено, защото дори да си го отбележа на ум като нещо, на което да обърна внимание по-късно/утре/когато имам свободно време, това не се случва в по-голямата част от случаите.

Мислите ли, че подобно поведение е характерно само за мен?

По мои наблюдения повечето хора действат по същия начин.

Защо тогава да пишем поредния имейл,
ако никой няма да му обърне внимание?

Няма смисъл, нали?

Затова като маркетьори е много важно да имаме предвид подобно поведение и да се опитаме да го преодолеем. Звучи по-трудно, отколкото всъщност е. Просто трябва да направим писмата си по-актуални.

Точно за това става дума в този пост…

В него ще ви обясня в детайли един отличен подход за „добавяне“ на актуалност към съобщението ви. До края на следващите няколко параграфа вече ще знаете как да се включвате в „разговора“, който върви в ума на потребителите.

Така ще си гарантирате вниманието им и една добра възможност да представите посланието си по интересен начин.

Готови ли сте?

 

Как да се включите в „разговора“,
който върви в ума на потребителите

Телевизията, радиото, онлайн порталите… Тези масови медии владеят огромна част от вниманието ни всеки божи ден.

Нещо повече…

Те определят важните теми за обществото и се грижат да достигнат дори до най-асоциалните типове. Много е трудно да пропуснеш „горещата новина“ на деня дори ако се подлагаш на строга медийна диета.

Ето защо сутрешният „преглед на печата“ е перфектен за откриване на актуални теми, които се въртят в главата на повечето хора.

Ако знаете как да свързвате тези теми с продуктите и дейността си, тогава имате на разположение неизчерпаем източник на идеи какво да кажете в поредния си имейл. И в този случай не само ще сте интересни и полезни, но и ще бъдете възможно най-актуални.

Някои хора му казват на този подход ”newsjacking”…

Разбира се, той съществува много преди да се измисли тази хубава думичка, но нека не задълбаваме по този въпрос. Важното е да го разберем добре подхода така, че да можем да го използваме свободно.

Ето нагледен пример как да нюзджаквате новините:

Стъпка 1. Изберете гореща новина от медиите

Отварям (на 01.06.2017 г.) новинарския портал OFFNews.bg и си избирам следната новина:

Пуснали Гребеца от затвора с предупреждението, че е опасен

Администрацията на софийския затвор е дала становище за освобождаване на Любомир Димитров – Гребеца от групата на „Наглите“, но с условието, че той е извършил престъпление, което е с висока обществена опасност.

https://offnews.bg/news/Temida_18762/Pusnali-Grebetca-ot-zatvora-s-preduprezhdenieto-che-e-opasen_657017.html

Как избрах тази новина?

Първо, предсрочното освобождаване на похитителите, които рязаха пръстите и ушите на жертвите си, за да сплашат роднините им и да вземат откупа си, е гореща тема, която се върти от няколко дена.

Медиите гърмят. Обществото гърми. Така че тя е подходяща.

Второ, побеснявам когато чета по темата. Просто не мога да повярвам, че някой иска да опрости на тези изроди така или иначе нищожните им присъди за зверските им престъпления.

Тази интензивна емоция е добър знак, че ще напиша въздействащ имейл. Ако не чувствам нищо, когато пиша за случващото се и съм го избрал само за да се направя на интересен, обикновено текстовете излизат по-слаби.

Затова предпочитам да пиша по теми, които ме жегват.

Стъпка 2. Сведете темата до една концепция

Аз избрах да обобщя новината си като „Несправедливост, от която побеснявам“…

Всъщност ми хрумнаха много варианти и всеки един от тях е потенциално писмо, което говори за случващото се, но от друга гледа точка. Така можете да експлоатирате темата няколко пъти без да тя да омръзне на абонатите ви.

 

Стъпка 3. Открийте връзката между
новината и дейността ви

Запитайте се: “Какво в моя бранш може да се свърже с тази концепция?”

Помислете малко по въпроса. После го оставете настрана за известно време и се върнете към него по-късно. Така ще дадете възможност на подсъзнанието си да открие необходимата асоциация.

Тя може да дойде от всички страни. Откъм продукта, откъм конкуренцията, откъм вземане-даването с държавата и т.н.

Когато помислих за „несправедливост, от която побеснявам“, се сетих за няколко ситуации, в които се чувствам прецакан.

Стана ми интересно при една от тях, проследих нишката и скалъпих ето този имейл:

Пазете се, че съм бесен!

Слушам тези дни, че някакви умни глави искали да пуснат предсрочно от затвора двама брутални рецидивисти, които и без това получиха нищожни присъди, имайки предвид престъпленията им.

Побеснявам всеки път, когато проследявам развитието на темата в новините.

Хич не доумявам какво „примерно поведение“ може да те накара да преглътнеш факта, че човекът, който искаш да освободиш, е отвличал хора и е рязал пръстите им. И тук няма „невинен до доказване на противното“.

Тук всичко е ясно и доказано.

Ако държавната машина е наред, тя трябва да потърси отговорност от всички замесени по веригата. От всички, които са участвали в предлагането на тези изроди за предсрочно освобождаване.

Но това едва ли ще се случи.

Много по-лесно й е да тормози примерните граждани, вместо да се занимава с престъпниците.

Това е другото, което ме вбесява тези дни…

Започнах все повече да узрявам за идеята да регистрирам собствена фирма, защото това ще улесни изключително много клиентите ми. В момента работя като фрийлансър и съм регистриран като „упражняващ свободна професия“.

За съжаление бюрокрацията, с която натоварвам клиентите си в тази ситуация е ужасна. Не мога просто да им издам фактура за договорката и да приключим въпроса. Има един куп законови хватки, които трябва да правим и това ме е лишило от не една или две сделки.

Разбира се, едно от малкото „предимства“ на това да си регистрирам фирма е, че цялата тази бюрокрация няма да изчезне, а просто ще се прехвърли върху мен. Освен това ще имам нови разходи и някои от старите ще са по-високи.

Отново заради законови хватки…

Вместо държавата да улесни колкото се може повече малкия бизнес, тя му закача на раменете няколко чиновника, които да събират от него всякаква бумащина. Докато едно от другите лица на тази същата държава прави по-готин живота на рецидивистите…

Както и да е, няма да мрънкам повече.

Призовавам ви никога да не позволявате държавната машина да ви отнеме чистите намерения и предприемчивостта да изградите бизнес, който помага на другите.

Поздрави,
Саше Вучков

P.S. Ако не сте наминавали скоро, в сайта ми има няколко нови неща, които може да ви харесат. Особено на страница “Услуги и цени”. Затова елате, разгледайте и открийте за какво става дума тук:

https://cfavourite.com/services-sashe-vuchkov-cintafavourite/

Заключение

Нюзджакингът е страхотен подход, с който да пишете актуални имейли. С негова помощ се „включвате“ в разговора, който се върти в ума на клиентите ви. Включвате се с нови и свежи гледни точки по горещите теми от деня, които са магнит за вниманието им.

Така им давате една много силна причина, винаги да отварят писмата ви.

Ако смятате тази статия за полезна, моля ви, споделете я на стената си, за да помогнете на блога ми да порасне. Просто кликнете върху фейсбук иконата и разпръснете знанието…

Харесахте ли този пост?

Следващият ще бъде още по-хубав... Запишете се за бюлетина и няма да го изпуснете, защото ще получите известие по имейл, когато го публикувам :)

(Политика : И аз мразя спама, така че имейл
адресът ви е на сигурно място при мен.)

Leave a Comment