Пред кого да рекламирате заведението си във Фейсбук, ако нямате хиляди левове за реклама?

Понякога може да е доста трудно да решиш пред кого да рекламираш заведението си във Фейсбук. Социалната мрежа предлага толкова много възможности и фини настройки, че може да те заболи главата.

И когато включим в картинката ограничен бюджет, тогава задачата става дори още по-тежка…

Има много начини да изберем своята „целева аудитория“ (хората, пред които ще показваме рекламите), но най-лесният от тях е просто да се замислим за най-добрите си клиенти до момента.

Онези, които:

  • Посещават заведението ни редовно
  • Правят големи сметки
  • Дават знаци, че са доволни
  • Поне малко са ни симпатични

Защо искаме да изберем точно тях?

Има поне три причини, заради които да се прицелим точно в този тип клиенти…

Първо, те ни пасват най-добре и не само ще ни помогнат да пълним заведението по-често, но и ще направят работата ни по-приятна. Нищо чудно дори да си спечелим от тях няколко приятеля за цял живот.

Второ, нека бъдем честни – имаме малко пари за реклама и няма логика да се оптиваме да я покажем на всички, защото колкото по-голяма е целевата ни аудитория, толкова по-рядко ще я виждат отделните нейни членове.

Някои изобщо няма да попаднат на нея…

Затова е по-добре да стесним кръга така, че да може по-голяма част от аудиторията ни да я види и то по няколко пъти, защото тогава рекламата работи най-добре.

И трето, ние познаваме най-добрите си клиенти отлично. Знаем какво харесват, защо ни посещават, какво да им кажем, за да ги зарадваме. Това ни позволява да напишем въздействащи послания, които ги стимулират интензивно да ни посетят. Ако сме се прицелили към всички останали, подобно нещо не е възможно.

Например, ако управлявате спортен бар, тогава можете да установите, че най-добрите ви клиенти са висшисти от района, които си падат по футбола и обичат да гледат важните мачове в компанията на своите приятели. Фейсбук ви позволява да покажете рекламата си точно пред тях.

Ако управялвате ресторант, който готви и предлага само био продукти, тогава можете да установите, че най-добрите ви клиенти са млади семейства от района с влечения към здравословния стил на живот.

Има предостатъчно възможности да се прицелите и в тях.

Но по-важното е, че знаете точно какво искате, когато отваряте платформата за реклама на Фейсбук. Просто посочвате територията, може би възрастта, няколко интереса и сте готови да потеглите.

Разбира се, има още десетки фини настройки…

Но често изброеното дотук е всичко, от което имате нужда.

Leave a Comment