Мисията невъзможна: Авторски описания
за продуктите в онлайн магазина

Може ли да споделя нещо лично?

Когато си погледна календара и започна да мисля за целта си тази година да публикувам поне 300 статии в онлайн пространството, моментално ме връхлита една тежест в ума и гърдите.

Тези огромни обеми задръстват съзнанието ми. Започвам да си представям стотиците часове, които трябва да отделя за генериране на идеи, за проучване и планиране на статиите, за писане и после за пускане на линкове по социалните мрежи.

Всичко изглежда толкова трудно…

Мисията невъзможна…

По същия начин се чувстват много предприемачи и колеги, когато стане дума за създаване на добри продуктови описания.

Веднага изниква чуденката:

„Ама ние предлагаме над 2000 продукта, няма как да осигурим авторски описания за всички тях.“

За съжаление, често дискусията започва и свършва с този коментар.

В крайна сметка те нито имат времето, нито способностите да пишат добри описания. А над 2000 описания по 20 лева бройката, излизат има-няма 40 000 лв.

Кой може да си позволи подобно нещо?

Кой луд би похарчил толкова пари дори и ако може да си го позволи…

Разбира се, проблемът не е нито в бройката, нито в парите, които трябва да се инвестират. Проблемът е в това мислене на едро и в тежките представи, които то поражда.

Нека разгледаме трите истински причини, които ви спират да се възползвате от силата на добрите продуктови описания:

Причина 1. Представата, че трябва да
поръчате всички описания накуп

Това може би е най-голямата спирачка изобщо да се прави каквото и да е по въпроса. Просто на човек му идва да вдигне ръце и той прави точно това.

Както видяхте, числата са умопомрачаващи.

Реалността обаче е друга – Изобщо не е необходимо да пренаписвате големи количества от описанията. Особено в началото, когато не сте сигурни, че сте попаднали на добър копирайтър и че упражнението ще донесе положителни резултати.

Нищо не ви пречи да започнете по-скромно…

Проведете няколко теста. Пробвайте няколко копирайтъра.

Добрите продуктови описания ще окажат незабавен ефект върху потребителите ви, но от гледна точка на търсачките можете да очаквате първите резултати след поне 4-5 седмици. Освен това, когато говорим за SEO, е важно магазинът ви да е кадърно оптимизиран.

Не можете да разчитате само на описания, затова е важно да се погрижите и за техническата част.

Причина 2. Представата, че всички
продукти трябва да имат авторски описания

Със сигурност малко предприемачи и маркетьори имат ресурс, който да отделят за поръчката на няколко хиляди текста. Говорим за много пари.

Но това не означава, че трябва да седите със скръстени ръце…

По-добрият вариант е да си заложите приоритети. Приоритети, които ще ви направляват къде да инвестирате най-печелившо ограничените си ресурси.

Със сигурност имате топ продукти, които заслужават повече внимание от останалите. Но затова ще си говорим малко по-късно в тази статия.

Причина 3. Представата , че авторските
описания са разход на време и пари

Вижте, описанията са дигитален актив, който би могъл да ви донесе голяма възвръщаемост.

Най-напред, те изграждат вашия бранд.

Всички авторски текстове имат собствен стил. И ако сте попаднали на добър копирайтър, той вероятно е намерил своя глас, който звучи силно и който се разпознава отдалече.

Освен това професионалните автори могат да играят с тона на текстовете си така, че да ги напасват към характера на бранда.

Това означава, че вашите продуктови страници ще греят в очите на потребителите ви със собствените си уникални черти, които впоследствие ще се асоциират и с вашата марка. Така ще си осигурите специално място в потребителския ум и ще станете по-разпознаваеми.

Но и по-предпочитани от хората, които ви харесват.

Освен това добрите продуктови описания са написани така, че да стимулират незабавна реакция. По този начин те имат свойството да повишават продажбите, ако другите елементи на офертата ви са на мястото си.

И разбира се, да не забравяме за SEO ползите, т.е. трафкът от търсачките, който продуктовите описания могат да донесат.

Не казвам, че всичко това ще се случи на 100%. Но определено вярвам, че си струва да тествате и да видите с очите си, вместо да бездействате или да слушате какво говори този или онзи.

Как да подходите стратегически
с продуктовите описания

Трите причини или представи, които изброих преди малко са несъстоятелни. Те ви тормозят, защото не поглеждате стратегически върху ситуацията.

А именно:

  • Не е нужно да поръчвате много описания накуп
  • Не е нужно всеки ваш продукт да има описание
  • Добрите описания са инвестиция, която може да се окаже печеливша

Следователно можете да си изградите няколко стратегии:

Стратегия 1. Сложете авторски описания на вашите топ предложения

Със сигурност имате продукти, които се продават най-добре на фона на всички останали. И със сигурност печелите достатъчно от тях.

Тогава защо да не се опитате да изстискате още малко?

Те вече са успешни, а допълнителната работа по тях може да ви донесе страхотни резултати за сравнително малко вложени ресурси.

Стратегия 2. Използвайте авторски описания за продуктите, върху които поставяте фокус

Ако провеждате рекламни кампании и промоции, тогава със сигурност не искате те да се провалят заради това, че продуктите не са описани добре.

Клиентът има нужда да знае какво точно получава, за да вземе бързо решение. Затова му осигурете тази информация по атрактивен начин и той ще избере вас.

Стратегия 3. Осигурете авторски описания на новите продукти, на които възлагате надежди

Просто им дайте летящ старт.

Дайте им всичко необходимо, за да се продават отлично още от самото начало. Иначе рискувате да не постигнете резултатите, които очаквате.

Започнах с това, че ми прилошава от мисълта да напиша 300 статии…

Но знаете ли, в следващия момент се сещам колко готини клиенти съм привлякъл с помощта на постовете ми. Последните участват в почти всяка моя рекламна кампания, а наскоро намерих и смисъла да списвам редовно собствения си професионален блог.

Моментално започнах да получавам добри резултати.

Моментално привлякох вниманието на нови клиенти, както и това на някои важни хора в бранша. И всичките тези неща ми дават куража да изпълня „невъзможната си мисия“ стъпка по стъпка.

Точно така, както е добре да подходите и вие с продуктовите описания в онлайн магазина ви, за да реализирате пълния му потенциал.

Обобщение

  • Има три причини предприемачите и маркетолозите да вдигнат ръце от продуктовите описания.
  • Важно е да погледнете на ситуацията стратегически, а не първосигнално.
  • Има три стратегии, които да ви помогнат при определянето на приоритетните продукти, които заслужават авторски описания.

Leave a Comment