Копирайтинг (не)Компетентност:
Грозно, по-грозно, най-грозно във Facebook

Не си водя статистика колко често попадам на грозен пост в нюзфийда си, но определено това се случва често. И понякога „находките“ са промотирани постове от иначе уважавани специалист по дигитален маркетинг.

Какво имам предвид под грозен пост?

Имам предвид чудна картинка, придружена от един огромен блок от текст, който започва от самото начало и свършва в самия край. Това е вероятно най-грозното нещо, което можете да публикувате в социалната мрежа.

То моментално провокира тегави усещания в потребителите…

Защото погледа не може да обхване целия текст; Лесно можеш да се изгубиш и да прескочиш ред, а прочитането му изглежда адски тежка работа. И то скучна, неприятна работа.

Но знаете ли кое е по-лошото?

В едно малко кътче в ума на потребителя той съжалява, че няма да прочете този пост. Чувства, че може би изпуска нещо важно, като го подминава. Чувства се и мързелив. И ако тези негативни стимули все пак го задвижат да прочете грозния текст, в неговия край той се чувства разочарован и подведен…

Нека бъдем честни…

Нито моите постове, нито вашите, нито нечии други често предлагат на потребителите разтърсващи идеи. Но това не пречи потребителите да очакват такива, особено когато сме използвали копирайтърски техники, за да привлечем вниманието им.
|
Би било хубаво, но не е чак толкова важно да представяме разтърсващи неща. Достатъчно е те да са полезни. Потребителите ще ни простят, че не сме гениални всеки път, но само ако им осигуряваме добро изживяване.

Ако хората трябва да се напънат, за да прочетат текста ни и в неговия край те се чувстват подведени, че са вложили повече усилия, това ги отблъсква от нашия бранд.

Ще бъда напълно откровен с вас…

Аз почти никога не чета подобни грозни текстове. Просто не вярвам, че човек, който не знае кога да натисне Shift+Enter за нов ред може да ми предложи нещо, което не е за изпускане. Може и да съм подминал нещо важно с тази нагласа. Но тя определено ми спестява часове, които иначе биха били пропилени.

Извод: За да не правите света по-гаден с грозни текстове, просто натискайте Shift+Enter по-често. Всеки ваш параграф трябва да е максимум 3-4 реда (РЕДА, не ИЗРЕЧЕНИЯ).

Това моментално ще направи текстовете ви по-красиви за окото и моментално ще ги направи по-успешни.

Поздрави,
Саше Вучков

Харесахте ли този пост?

Следващият ще бъде още по-хубав... Запишете се за бюлетина и няма да го изпуснете, защото ще получите известие по имейл, когато го публикувам :)

(Политика : И аз мразя спама, така че имейл
адресът ви е на сигурно място при мен.)

Leave a Comment