Как да станете най-интересния човек
дори ако сте по-скучни от спяща монахиня

Джей Ейбрахам има една от тези страхотни истории, в които неочаквано получаваш важен урок за природата на хората и ролята й в маркетинга.

Ако не знаете, Джей се води маркетинг експерт номер 1 на Америка.

Стивън Кови, авторът на книгата „Седемте навика на високо ефективните хора“, казва за него, че е „един от най-великите бизнес и маркетинг умове, които някога е срещал“.

Тони Робинс пък го определя като „много, много специален човек, който го е научил да се влюбва в клиентите си, а не в продуктите или услугите си“.

Така че Джей Абрахам определено е по-интересен от спяща монахиня. Но въпреки това историята му е полезна и за хора като нас.

Става дума за едно негово пътуване до Австралия преди години, когато отива в лоби бара на хотела си. Там вижда един господин и започва разговор с него.

През всичките 90 минути му казва две неща за себе си: „Казвам се Джей Абрахам“ и „Пътувам по бизнес от Америка“. В останалото време просто му задава лавина от въпроси…

Пита го например как се казва, от къде е, какво работи, защо е в Австралия.
Оказва се, че господинът е от Германия, работи за голяма корпорация и обикаля света, за да се среща със здравни работници в страните от третия свят. Работата му е да им продава средства за контрол на популацията.

Така че бил в Австралия, заради някакъв симпозиум на здравни работници от третия свят.

След това Джей го разпитва как се свързва с тези здравни работници, как им намира имената, как си урежда среща с тях, какво точно означава контрол на популацията, колко струва, как се доставя, как се използва и т.н.

И след 90 минути разпитване и няколко коняка прекъсва разговора. Казва му, че си е прекарал добре и тръгва към вратата. В този момент господинът се провиква:

– Чакай, просто трябва да го кажа… Ти си най-интересният човек, който съм срещал през последните 5 години!

Така Джей Абрахам научава този простичък урок, тази стратегия, че ако искаш да си най-интересния човек, трябва да си най-заинтересувания… Ако искаш да си най-уважавания, трябва да уважаваш… Че тези неща са като образ в огледалото…

Вижте, хората се интересуват преди всичко от себе си и от семейството си. В това се крие тайната на тази стратегия. Просто няма как да спечелиш и задържиш вниманието на някой, освен ако не му покажеш по какъв начин ще бъде засегнат самият той от това, което имаш за него. Как ще му се отрази, какво ще спечели, как ще се почувства…

Затова ние, маркетолозите, трябва да сме като образи в огледалото на своите клиенти. Като образи на тяхното по-щастливо и доволно аз. Трябва да споделяме техните трудности, радости и болки. Трябва да ги разбираме и да се интересуваме от тяхната същност, от тяхната душевност.

Така се превръщаме в най-интересните хора, които са срещали скоро и маркетингът ни става дълбоко въздействащ за тях.

Поздрави,
Саше Вучков