Когато „филантроп“ става мръсна дума…

Напоследък постоянно попадам на информация, че името на Бил Гейтс се замесва в конспиративни теории за умишлено освобождаване на коронавируса, планове да постави под контрол здравните системи на държавите и прочее неща.

Аз съм абонат на неговия бюлетин от няколко години и преди да спра да го чета, човекът се бореше да изкорени маларията и полиомелитът чрез създаване на ваксини и масово ваксиниране на хора в Африка и Азия.

Освен това съм чел материали от него как инвестира в компания, която се стреми да селектира специална порода крави. Идеята беше кравата да е подходяща за отглеждане в горещи региони като африканските породи, но да дава мляко, колкото европейските породи.

Чел съм и че спонсорира образователни програми, които поощряват модерното земеделие в разни изостанали кътчета на света.

Съжалявам, че не мога да говоря в по-големи детайли, но цитирам по спомен.

Както и да е.

Идеята ми е, че той прави всичко, за което един амбициозен човек може да си мечтае. Постигнал е страхотен бизнес успех. Има пари. Добро семейство. И може да променя света по начини, които са невъзможни дори за някои правителства, защото чиновниците нямат неговия опит и ум.

Как така всичките тези неща сякаш потъват в забрава последните седмици и неговата аура придобива силно отрицателен заряд?

Аз имам своето обяснение.

Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс е най-голямата частна фондация в света, която разполага с около 46 милиарда долара. Повечето от тези пари бяха прехвърлени от личното имущество на семейството преди няколко години.

46 милиарда са много пари. Пари, които ти позволяват да имаш влияние върху световните социални политики, политиките по здравеопазване, образование, култура и т.н.

Проблемът е, че доскоро това беше запазена територия за държавните институции и законно избраните длъжностни лица.

Бил Гейтс не е избран от никой, за да има такова влияние върху живота на хората. Освен това – захранването на фондацията отклони сериозна сума за данъци. Сума, която щеше да се използва за водене на политика от американското правителство.

Така че какво имаме на везната?

Един супер готин човек, който не щади усилия, време и пари, за да променя света към по-добро… без обаче да има санкция да го прави от който и да е. Той не се отчита пред никой за политическите си действия. Дори данъци не плаща.

Честно казано…

И аз не бих дал нито лев на държавата, ако имам тази опция и знам, че ще го изхарча с по-голям резултат.

В тази ситуация обаче „филантроп“ става мръсна дума.

Джордж Сорос има доста по-малко богатство от Гейтс, но сферата на действие на неговите фондации е изключително в зоната на политическия натиск срещу правителствата, олигархичните кръгове и всеки друг, който не изповядва ценностите за отворено общество.

Затова и той заемаше мястото на „световен злодей“.

Но не се учудвайте…

Колкото повече Бил Гейтс заема територии и амбиции в „политическото“ извън пределите на Африка, толкова повече неговите опоненти ще катализират хибридната война срещу него.

Накратко: Политическите играчи по света му обърнаха внимание.

Вашият коментар