Как се намира работа като програмист, когато започваш от нулата

Един от топ проблемите на бъдещите програмисти е как да си намерят работа в престижна компания. 

Това е предизвикателство дори за кандидатите с тапия от що-годе реномиран университет, а какво остава за всички онези ентусиасти, които чувстват привличане към IT сектора, но имат диплома в съвсем друго направление или пък нямат възможностите да получат формално образование…

Пътят е труден и дълъг.  За някои повече, а за други по-малко. 

Но наградата е голяма, стига разбира се кандидат-програмистът да не е привлечен само от високото заплащане, защото в такава ситуация човек често не е готов да плати цената.

Тя му се струва небе висока, когато той очаква бърза възвръщаемост в кеш. 

===

Във фейсбук групата на Dev.bg често се появяват стажанти и младши специалисти, които недоволстват от парадокса, че по обявите за работа се търсят канадидати с няколко години практика зад гърба си за позиции, които на пръв поглед предполагат именно по-малко опит. 

Ситуацията изглежда нерешима, но ако беше така, IT бранша нямаше да съществува, поради факта, че не може да си намери специалисти.  

Разбира се, това не е вярно. 

Как да започнеш от нулата

Преди да премина по същество, ми се иска да споделя, че аз съм бакалавър по Бизнес Администрация, но не се занимавам с уеб програмиране отскоро. 

През 2005 г., когато започна моето приключение с коденето, ми отне 2 години да се науча и да си намеря работа. След няколко години изработка на корпоративни уеб сайтове, предприемчивия ми дух ме завя в друга посока. 

Но винаги съм бил движен от това да създам популярен софтуер, който решава по изключителен начин определени проблеми на обществото. Затова и програмирането никога не ме е напускало, макар и да се занимавах по-рядко и повърхностно с него. 

Както и да е.

Отклоних се доста….

Ако през 2005-а година знаех алгоритъма, който ще ви споделя след няколко реда, вероятно нещата при мен щяха да се случват много по-бързо и интересно. 

Но щом още дишам и имам шанса да ви го споделя, тогава най-якото наистина тепърва предстои за мен, а и за вас.

Алгоритъм за усешно намиране на работа като програмист

За да си намериш работа, не е достатъчно само да учиш. Трябва и да работиш. А за да работиш, трябва да си учил.

Единственото решение е да бъдеш предприемчив и да си намираш работа / проекти сам, докато натрупаш опит и портфолио.

Ако работодателят трябва да избира от трима кандидати, единият от които е голям на думи (изречени от самия него за самия него), вторият е със сертификат от СофтУни, а третият е с добро портфолио… При равни други условия ще изберат човека с портфолио, защото кода в GitHub e ДЕМОНСТРАЦИЯ на знания и умения, а не празни приказки и хартийки.

Алгоритъмът, който ми помогна да си намеря бързо работа в IT Бранша и то не веднъж, е следния:

Стъпка 1. Решаваш точно какво искаш

Както е казал един прочут американски бейзболист на времето: „Ако не знаеш накъде си се запътил, тогава е много вероятно да пристинеш на друго място“. 

Без яснота какво точно ти доставя удоволствие да програмираш, е много трудно да се ориентираш на пазара на труда. Обявите са много и разнородни. 

Аз исках да правя мобилни и уеб апликации.

Стъпка 2. Отваряш джобса и виждаш какво търсят работодателите

Едно е да искаш, друго е да се търси и да се плаща добре за това, което искаш. 

Ако няма достатъчно обяви (от ранга на десетки до стотици) и условията, които се предлагат са далеч от близко до възможностите ти или дори приемливи, тогава трябва да се върнеш на предишната стъпка и да си избереш нещо друго.

Аз установих, че за уеб разработки най-търсен е PHP. Освен това можеш да правиш хибридни мобилни апликации с HTML, Javascript и CSS, а тези технологии са голям плюс и при уеб разработките.

Стъпка 3. Валидираш резултатите от точка 2 на световния пазар

Това, което се случва в България е няколко години назад от световните тенденции, затова е важно да знаеш какво се случва с технологиите ти на световно ниво. Иначе може да се окаже, че инвестираш време, труд и пари да научиш нещо, което скоро няма да е актуално.

Аз установих, че PHP дълго време залязва като популярност за сметка на Python, но покрай версия 7 има силно раздвижване, което може да е нов тласък за езика.

В крайна сметка прецених, че мога да заложа на него с уговорката, че е добре да диверсифицирам. Мислех да е Python, но още един скриптов език наред с PHP и JavaScript ще ми е скучен, затова си избрах друг вариант.

Понеже Zend Engine е имплементиран на C и C++, реших, че ще имам огромна полза да ги подхвана. Това ми дава определена дълбочина, която ще ми помага да разбирам по-добре дори работата си в момента.

Стъпка 4. Стартираш онлайн портфолио

Ако искаш да те наемат, трябва да спечелиш доверието на хората, които се занимават с подбора на кандидати. Може да не си съвсем подготвен, но ако демонстрираш определена база и амбицията да напредваш бързо, тогава имаш по-големи шансове. 

На мен първата ми задача беше да си направя сайт с технологиите, които уча и опреснявам. 

Ако направлението не е онлайн разработки, тогава може да се заложи на WordPress. Бюджетно решение е. Но задължително трябва да се потърси помощ от професионалист, защото зле направеното портфолио е по-лош вариант дори от липсата на такова.

Стъпка 5. Започваш да си намираш проекти

Точно тук е разковничето. 

За да натрупаш необходимия опит, без който не те допускат дори до интервю, трябва да проявиш инициатива и да си намериш сам проекти за портфолиото.

Можеш да вършиш услуги на познати и приятели.

Можеш да си намериш Open Source проекти, към които да се присламчиш.

Можеш да измислиш някакъв твой си проект.

Можеш да направиш и няколко демо проекти, колкото да вкараш баластра в портфолиото.

Стъпка 6. Правиш си качествено CV 

Доброто CV представя по привлекателен начин проектите, по които кандидатът е работил до момента, неговото формално образование и предишен трудов опит. 

Много е важно то да не е в европейски формат, защото този формат не позволява да се представиш по добър начин. Добра идея е да потърсиш в Google какви CV-та представят топ кандидате на Запад, да си купиш книга как да създаваш такива и да се постараеш. 

Стъпка 7. Научаваш се да пишеш мотивационни писма

За разлика от CV-то, което обикновено е само едно и се разпраща на всички, мотивационните писма се пишат за всяка отделна компания. Затова е важно да се поинтересуваш как се пишат, за какво се говори в тях, как се форматират, в какъв формат се изпращат и т.н. И по тази тема има доста книги в Амазон. 

Стъпка 8. Използваш всички възможни канали

На колкото повече места се оглеждаш за работа, толкова по-голям шанс имаш да попаднеш на добро предложение. 

За целта можеш да:

– Следиш всеки ден Jobs.bg
– Да пускаш обяви във форуми и фейсбук групи 
– Да се ослушваш за отворени позиции
– Да разкажеш на всичките си познати и приятели какво търсиш
– Да браузваш сайтовете на компаниите, защото там също се публикуват обяви

Стъпка 9. Ставаш упорито к*пеле

Ако стигнеш до тук, може би няма да ти се наложи (на мен не ми се наложи), но упорстваш докрай. Пускаш CV-та и ходиш по интервюта, докато не те наемат.

Ако не се получи, почваш отначало. 

Не си вложил всичките тези усилия, за да се откажеш накрая. 

А ако упорстваш, успехът е гарантиран.

Стъпка 10. Задържаш се поне 1 година

Изкушенията са много и идват под всякаква форма, но е добре да си коректен към работодателя си и да се задържиш при него поне от 1 до 3 години в зависимост от това колко му се е наложило да инвестира в теб. 

Това е печелившо за всички замесени. 

Ти ще натрупаш солиден опит, който ще ти отвори бранша като цъфнала маргарита. Компанията ти ще постигне успехи и ще спечели добре. (Винаги е яко да си работил за престижна, успешна и богата компания). И в крайна сметка обществото ще спечели един по-успешен високотехнологичен бранш, който дърпа държавата към високия европейски стандарт.

===

Всичко това се прави,  докато четеш книги и караш отворените курсове на MIT и Harvard, като може да ползваш и разни сайтове като Hackerank, за да си чешаш крастата  с интересни задачи.

Успех!

Вашият коментар