Как да овладяваме по-бързо новите технологии в IT бранша и не само там

Не е лесно да научиш нова технология… 

Дори да си добре запознат с общите фундаменти в програмирането, това ти помага само да осмислиш по-добре материала на интелектуално ниво, но не и да го oвладееш до степен, в която можеш да прилагаш наученото свободно и да бъдеш креативен. 

Годините проучване, експерименти и грешки в мета умението да усвоявам колкото се може по-бързо колкото се може повече материал ме научиха, че има три важни фактора за успех в тази област: 

  1. Качествени източници на знание 
  2. Практика, практика, практика 
  3. Дисциплина и постоянство

Не казвам, че ако някое от тези трите липсва, не можеш да  прокопсаш в сферата на познание, която си си избрал, но практиката ми е показала, че това се случва много по-бавно и неефикасно отколкото, когато и трите са налице. 

Нека ги разгледаме по-подробно…

Фактор 1. Качествени източници на знание 

Когато прохождах в света на уеб програмирането преди 14 години, нямах идея откъде да започна. 

Знаех само, че искам да правя готини сайтове… 

В някакъв кратък проблясък ми дойде наум да потърся в Google „Best books to learn PHP“ и това ми отвори света на уеб програмирането като настолна книга с огънати корици. 

Намирането на най-добрите източници е ключов момент… 

Ако на входа данните са ти грешни, няма как на изхода да получиш желания резултат. Той може и да изглежда коректен по критериите на използвания алгоритъм, но реално дълбоко грешиш. 

Затова и до днес първата ми стъпка в усвояването на нова технология е да намеря най-готините книги, курсове и блогове; да инвестирам в тях както времето си, така и парите си; и да се потопя напълно в морето от знание, което съм отключил. 

Разбира се, само това не е достатъчно…

Фактор 2. Практика, практика, практика 

Намирането на топ материалите по темата са отличен начин да осъзнаеш на интелектуално ниво нещата. 

И това е напълно достатъчно… 

Ако целта ти е да имаш по-широка обща култура, за да си решаваш по-бързо кръстословиците. 

Ако искаш да използваш натрупаните знания ефикасно и дори да си креативен с тях, т.е. да ги надграждаш и да твориш един вид изкуство с тяхна помощ…

Тогава имаш нужда от know-how… 

Ноу-хау всъщност не означава да ЗНАЕШ как да направиш нещо, а да МОЖЕШ да го направиш бързо и ефикасно множество пъти. Т.е. да имаш система с предвидими резултати. 

Най-добрият начин да постигнеш това е като веднага се хвърлиш в дълбокото и започнеш да използваш наученото. Така с помощта на качествените източници (знаеш правилните неща) и на принципа на пробата и грешката (пътя до правилните неща) овладяваш  технологията, която си набелязал. 

Тук отново имах късмет, когато навлязох в IT бранша…

По това време преливах от идеи за проекти и нямах търпение да започна. Затова взех този, по който бях най-запален и заработих по него, докато се обучавам. 

Добро начало, но…

Фактор 3. Дисциплина и постоянство

Пътят до компетентността в дадена област не е кратък.

Може да имаш най-добрите източници и може да работиш по най-яките проекти, но ако не си готов да го правиш месеци и дори години наред, тогава изобщо не започвай. 

Това е принципът, който следвам… 

Ако не успея да се видя в ума си как работя с дадена технология свободно и какви страхотни резултати получавам. Ако единственото, което ме влече в нея е факта колко е популярна или колко са високи заплатите, тогава знам, че ще тръгна по грешен път, ако се захвана с нея. 

Защото мотивацията да научиш нещо добре не се крие във високата заплата или колко търсено е то, а в удоволствието да го вършиш. 

Ако не ти е кеф, просто няма да издържиш дълго…

И накрая ще се окаже, че си вложил всичките тези усилия напразно в технология, която не би използвал. 

При третия фактор ставаше дума за дисциплина и постоянство, но точно правилната, мощна мотивация се крие зад това да се събуждаш един или два часа по-рано, за да имаш време да учиш и практикуваш преди работа…

За да се възстановяваш бързо след всяка тъпа грешка, която допуснеш…

За да напираш напред дори в най-трудните си моменти…

И най-важното: 

За да е супер яко приключение, от което се чувстваш страхотно, докато овладяваш дадена технология по-бързо и ефикасно от всякога.

Тогава всичко си заслужава…

Вашият коментар