Хората като продукти за продан

Както ще разберете от видеото на линка:

Facebook, Google и на практика всеки един „безплатен“ сайт събират информация за вас, която после продават на рекламодателите.

В този ред на мисли вашият дигитален отпечатък, вашето внимание и донякъде самите вие (и аз включително) сте продукта за продан на тези компании. Те търгуват с вас, пазарят се, слагат ви етикети с цени…

Доста неприятно!

Изгледайте видеото, за да разберете по-подробно за какво става дума всъщност.

Обаче не бързайте да обвинявате онлайн компаниите.

Не те са измислили този модел на бизнес…

Той съществува откакто има медии…

В Щатите медиите също печелят не само от рекламите си, но и като продават имената и адресите на абонатите си, за да може рекламодателят да им изпрати поща.

Там дори има брокери на списъци, в които информацията не се ограничава до име и физически адрес, а включва възраст, пол, доходи, последни поръчки, семеен статус, марка автомобил и т.н.

Така че „Big Data“ си е цяла индустрия и преди Интернет да набере скорост. Просто мрежата е много фертилна за проследяване, измерване и профилиране.

Просто днес това се прави в невиждани мащаби…

И ако обичате да сърфирате в нета, няма как да го избегнете. Всяка ваша дигитална следа се документира някъде.

Дали по принцип е за добро… Не мога да ви кажа.

Знам само, че от маркетингова гледна точка тази информация ни позволява да сме възможно най-полезни на своите целеви потребители, като съобразяваме всичко, която правим, с техните предпочитания.

Поздрави,
Саше Вучков

P.S. Големият ден наближава… Скоро новото ми ръководство „On-page Оптимизация 2.0“ ще види бял свят и вие ще сте първите, които ще „сложат ръце върху него“.

Ако трябва да кажа нещо, с което да събудя апетита ви…

Получава се в пъти по-добре, отколкото си го представях. Имам предвид като формат, като организация на информацията и като потребителско изживяване.

Стига материята да ви е интересна, тогава ще получите няколко мига от пролетта още през януари.