Една сериозна грешка, която
често допускаме с промоциите си

Всеки обича промоциите…

Особено бизнесмените, търговците и маркетолозите…

Обичаме ги, защото те увеличат търсенето на нашите продукти. Внезапно оборотите се вдигат, залежалата стока се изпарява и всички са доволни.

Е, не съвсем всички…

Но поне клиентите са доволни и очакваме от тях да се върнат за още, но този път на нормалните цени, за да има все пак пари и за хубави заплати.

Често обаче се допуска една сериозна грешка при обявяването на промоциите – Не се посочва причината за намаляването на цените.

В какво се съмняват клиентите

Когато една стока се намали, особено с процент от сорта на 50-60-70%, тогава много клиенти започват да си мислят разни работи от сорта на:

 • „Този продукт е залежал, никой не го купува и затова искат да го пробутат на някой, докато още може…“
 • „Значи можело и на по-ниска цена да продават. Изедници. Бас държа, че реалната цена е още по-ниска. Няма да се оставят да продават без да печелят.“
 • „Това е нещо дефектно. Със сигурност нещо не му е наред щом му свалят толкова цената.“
 • „Този продукт е гаден и затова никой не го купува. Правят му отстъпка, за да го пробутат.“
 • „Този продукт е бил твърде скъп и никой не е искал да плаща такава цена. Защо въобще са надули цената му толкова, след като не си заслужава? А заслужава ли си на тази цена.“
 • и т.н.

Както виждате, доста неприятни подозрения могат да минат през главата на клиентите ви. И ако те не винаги ги отказват от покупката, то със сигурност те се отразяват зле на бранда ви. Нараняват го.

Как да се преборите с
подозренията на клиентите

Когато обаче търговецът даде своето обяснение за отстъпката, тогава на клиента малко му олеква… Не е нужно да гадае. Разполага с логична причина и не е нужно да се рови повече.

Коя ситуация предпочитате?

Клиентът сам да си върти разни филми за промоцията или вие да му предоставите мотив, който е във ваша полза?

Разбира се, никой не е казал, че трябва да посочите реалната причина. Можете да използвате всичко, което ви хрумне – стига в него да има някаква логика:

 • Отстъпката е по случай Свети Валентин
 • Отстъпката е по случай 50-годишния юбилей на нашия президент, който реши да ви благодари по този начин, че сте наши клиенти и му помагате да се гордее с компанията си.
 • Това е интродукционна цена за представянето на продукта, след 25.05.2017 г. той ще се продава на пълната си цена.

Както виждате, причините са въпрос на малко креативност и няма да ви костват почти нищо. За сметка на това обаче ще имат драматичен ефект върху представянето на промоциите ви.

Поздрави,
Саше Вучков

P.S. Нека обобщим набързо:

 • Всички обичаме промоциите, но често допускаме грешката да не обявим причина, поради която се намаляват цените.
 • Когато не им дадем логичен мотив, много клиенти започват да си въртят филми в главата за нашия продукт, които често не са в наша полза.
 • Ето защо винаги е добре да даваме логична причина за промоцията, която не е задължително да бъде реалната такава.

Leave a Comment