Dev Projects

Семпъл плъгин за Wordpress, с който се добавя възможност за създаване и управление на портфолио.

Технология

Използвах възможностите на Wordpress за създавне на собствен тип постове и категоризация. Това ускори доста създаването му.

Детайли за проекта

Тъй като имах спешна нужда от прилично портфолио, реших да използвам WordPress..,

Сайтът беше готов за часове, но се оказа, че не съществува портфолио плъгин, който да е подходящ за показване на проекти на програмисти. Всички варианти, на които попаднах, бяха насочени към фотографи и графични дизайнери.

От друга страна, аз не исках нищо кой знае какво…

Оглеждах се за нещо, което предлага:

  • Собствен тип пост, при който се въвежда име на проекта, кратка информация за проекта, изображение, подробно описание при нужда, линк към проекта, линк към кода в GitHub и възможност за галерия от скрийншотове.
  • Категоризация по тип проект (Website, Website Layout, PHP Component, etc.) и вид технология (PHP7, JavaScript, Vuejs, Laravel, etc.)

Не беше трудно да постигна всичко това с малко помощ от един наръчник и документацията на WordPress.

Уловката е, че по поправилата на CMS-а  не съм добавил никакво форматиране на информацията. Т.е. когато свалите и инсталирате плъгина, въведените проекти и технологии ще се визуализират като обикновени постове и категории при фронтенд-а.

Това е така, защото тяхната презентация трябва да е уточнена при файловете на темата, за да се гарантира преносимост на данните при смяна на дизайна.

Обикновено при плъгините за дистрибуция се добавят шорткодове. Те са лесни за употреба от непрограмисти, но не предлагат пълна интеграция с темата.  Последната е възможна само с добавянето на темплейти в конкретната тема.

Затова не съм си правил труда да създавам шорткодове , след като използвам темата.

Веднага ми хрумнаха безброй готини функции, които да добавя и дори започна да ми се върти в главата да подготвя плъгина за дистрибуция. Но това го оставям за по-нататък.