9+ причини да блогвате отдадено
на фирмения си сайт

Колко пари дадохте този месец за маркетинг и реклама?

Ако ви е срам да споделите нищожния бюджет, който отделяте за тези важни дейности или ако все пак отделяте добра сума за тях, но така и не виждате задоволителен резултат, тогава този пост ще е най-важното нещо, което ще прочетете днес.

Вероятно няма да ми повярвате, но именно с блогване можете да намалите разходите си за маркетинг и реклама до минимум (или да ги задържите минимални) и въпреки това да се радвате на популярност и успех в бизнеса.

Лий Один, основател на маркетинговата агенция ТопРанк Онлайн Маркетинг е добър пример за това какво можеш да постигнеш с отдадено блогване. Както самият той разказва в поста си What’s the ROI of Corporate Blogging? („Каква е възвращаемостта на инвестициите при корпоративното блогване?“), ползите от добре развития корпоративен блог надхвърлят и най-смелите му очаквания.

Лий започва да блогва активно още през 2003г., когато решава, че това е добър начин да общува с потенциални и настоящи клиенти, с партньори, колеги и служители. Десетилетие по-късно той не плаща нито лев за реклама на услугите си, нито е наел търговски представители. Той разчита единствено на своя блог, който му осигурява стабилен поток от поръчки от нови и редовни клиенти.

Но това е само капка в морето… Отдаденото блогване го превръща в разпознаваем лидер и експерт в своята ниша и затова той често получава покани да говори на конференции и други събития. Той е търсен от блогъри и журналисти за интервюта и експертно мнение, а неговата компания е предпочитан партньор за общи проекти с други фирми от бранша.

Всичко това е възможно, понеже фирменият блог работи на няколко фронта. Нека разгледаме по-подробно какво точно върши той…

  • Блогът привлича посещения от търсачките

Търсачките обожават свежото и полезно съдържание на блоговете. Общото правило е, че колкото повече пишете, толкова повече ключови думи споменавате, толкова повече възможности имате да се появите в резултатите на търсачките.

Разбира се, да се класирате на първите им страници е съвсем друго нещо, което зависи от редица фактори. Един от най-важните от тях е броят линкове из мрежата, които сочат към вашия сайт. Блоговете нямат конкуренция в способността си да привличат подобни линкове. Това означава, че развития блог ви гарантира по-предни позиции в резултатите на търсачките и съответно повече посещения на сайта ви.

А повечето посещения означават повече нови клиенти!

  • Блогът привлича посещения от социалните мрежи

Съдържанието на блога може да се разпространява като смъртоносен вирус из социалните мрежи, събирайки по пътя си погледите и коментарите на десетки, стотици, хиляди потребители. Освен посетители на сайта, това означава и по-видим и разпознаваем бранд, което моментално ви осигурява предимство сред потребителите, които са взаимодействали с вашето съдържание.

  • Блогът ви позиционира като водещ експерт във вашата ниша

Ако помагате на клиентите си, като им показвате как да решават проблемите си, които са във вашата компетенция; Ако споделяте експертното си мнение с тях; Ако им разкривате тайните на бранша, тогава вие ще бъдете водещия експерт, към който да се обръща всеки в нужда. Хората ще ви имат доверие и ще ви препоръчват на своите приятели и познати… А както знаем, няма по-добра реклама от личната препоръка.

  • Блогът ви осигурява прозрачност, която впечатлява клиентите и бизнес партньорите

Когато блогвате за събитията и процесите, които протичат във вашата фирма, вие позволявате на клиентите и партньорите ви да надникнат зад колисите и да се уверят, че няма нищо за криене, няма нищо скрито-покрито. Това работи за имиджа ви на честен и лоялен партньор.

  • Блогът ви позволява да спечелите и задържите доверието на клиентите си

Блогването , освен споделяне на съдържание, е и двупосочна комуникация. Ако блогът ви отговаря коректно на въпросите, които задават клиентите ви, тогава вие ще спечелите тяхното доверие. А хората купуват и правят бизнес с онези, на които имат доверие.

  • Блогът ви информира за настроенията и желанията на клиентите ви

Смисълът на блогването не е в агресивното промотиране на продуктите и услугите на фирмата ви, а в създаването на съдържание (постове, снимки, видео и т.н.) около тях, което е полезно и любопитно на целевите ви клиенти. Това е един вид подарък за тях, който да им покаже, че са ценени и желани.

В замяна на този подарък, клиентите ще ви възнаградят с тяхното собствено мнение за вас, фирмата ви и продуктите, които предлагате. Тази информация е безценна и преди съществуването на Интернет се е събирала само чрез скъпи маркетингови проучвания.

  • Блогът ви отличава от конкуренцията

Уникалният ви стил и тон на писане, а също така и начина, по който подхождате към проблемите и въпросите на клиентите ви ще придадат на фирмата ви ярка идентичност, която никой ваш конкурент може да повтори. Това отрежда на бранда ви специално място в съзнанието на потребителите.

  • Блогът ще работи за успехa ви дълги години

Всичко, което създавате за вашия блог, работи за вас не само в момента на публикуването му, но и докато блога ви съществува. Това води до лавинообразно натрупване и усилване на описаните до тук полезни ефекти, които остават устойчиви във времето.

  • Блогът печели нови и задържа настоящите клиенти

Надявам се, вече ви е станало ясно, че добре поддържания блог е инкубатор, в който да си отглеждате лоялни клиенти.

Много от изброените ползи могат да се постигнат и с други маркетингови инструменти, но ако нямате голям бюджет и се налага сами „да си изцапате ръцете“, тогава поддържането на блог е критично условие за успеха ви он и офлайн.

Разбира се, за да постигнете всичко описано, трябва да бачкате (Но нима самонаетите не го умеем това!?). Лий Один е написал за 10 години 2,537 поста. Това не означава, че трябва да чакате 10 години, за да пожънете плодовете от блогването си или че трябва задължително да пишете всеки ден. Вероятно първите резултати ще дойдат още с 30-ия, 40-ия пост. Това означава, че трябва да проявите упорство и постоянство, а ако щете дори и стратегическа мисъл.

Знаете, успеха във всяка дейност никога не е сигурен. Винаги има риск от провал. Но аз мога да ви гарантирам едно нещо – Ще се влюбите в блогването като шестокласник в млада учителка по английски език, защото е адски приятно да четеш, да мислиш и да пишеш по теми, които гъделичкат ума ти и които те интересуват живо. А какво може да е по-интересно от собствения ви бизнес?

Но това не е всичко (както казват по Телешоп : ), истинската награда от блогването е в личното ви израстване като професионалист, понеже докато трупате знания и мислите активно за бизнеса си, със сигурност ще ви хрумват идеи как да го подобрите така, че да вършите повече с по-малко усилия. „Не работи тежко, работи умно“, казват американците.

Освен това изпитваш голям кеф и удовлетворение, когато видиш, че постовете ти се харесват и споделят по социалните мрежи.

И така… Блогването разраства бизнеса ви, то ви прави по-добър професионалист и ви помага да застанете под прожекторите, където може и да не те замерват с топли прашки и сутиени, но е адски сладко да си там. Прегърнете тази възможност и се превърнете в звездата на своя бранш! Започнете да мислите за отдадено блогване още днес.

Ако този пост ви харесва, защо не го споделите във Фейсбук и Google+?