3-те най-тежки грешки,
които Ви пречат да печелите във Facebook

Знам, че сте крале!

Занимавате се с Facebook страници от памтивека и всичко Ви е ясно. Радвате се на хиляди фенове. Трупате лайкове и шерове. И дори имате няколко вирални статуса зад гърба си.

Ок, браво на Вас.

Но какво мислят клиентите Ви за всичко това? Оценяват ли работата Ви?

Имате ли чувството, че те просто не разбират колко много вършите за тях?

Поемам риска да Ви ядосам… Вижте тези три тежки грешки от бизнес гледна точка, които може би допускате… Те може би са причината отношенията Ви с клиентите да буксуват…

Грешка 1. Заливате социалката с некачествено съдържание

По колко поста на ден споделяте?

Ако сте от хората, които вярват, че трябва да публикуват от 3 до 9 пъти дневно на страницата си, за да сте постоянно на върха на езика на последователите си, тогава допускате една от най-тежките грешки в онлайн маркетинга – СПАМЕНЕ. Съжалявам, но това е суровата истина.

Безкрайното рециклиране и репостване на забавни фотоси, вицове и дълбоки мъдрости, които вече са били публикувани от поне още 17 Facebook страници и безброй сайтове, не допринася с нищо в живота на феновете Ви. Разбира се, винаги можете да настоявате, че тези статуси ги забавляват и това сигурно е съвсем вярно, но… Целта на Вашата страница не е да забавлява. Нейната цел е да допринася за бизнеса на клиентите Ви. Да улеснява продажбите и комуникацията с потребителите. Това означава, че контента, който рециклирате по 5 пъти на ден не само е нискокачествен, но и напълно нерелевантен. Т.е. СПАМ.

Знам, знам… Целта е бранда Ви да се намира постоянно в нюз фийда на последователите Ви. Целта е да ги ангажирате, за да ви расте органичния рийч и популярността. Но помислихте ли каква е ползата от всичко това за клиентите Ви? Смятате ли, че успявате да изградите топли взаимоотношения с феновете си?

Смятате ли, че те могат да ви различат от десетките други страници, които са харесали и чиито безсмислени постове ги заливат?

Казвам Ви, фотосите на котенца са сладки, но те не провокират сърдечни взаимоотношения. Те провокират коментари като “Сладурче :)))))”, след което скорострелно потребителят преминава към следващия статус в нюз фийда си без дори да се замисли кой е постнал предишния. Камо ли да изпита някаква емоция към бранда Ви.

Разбира се, това съдържание има своето място в контент микса. Разбира се, не може и не трябва да говорим винаги по работа. Но около бизнеса Ви има безкрайно много релевантни теми, по които може да се пише всеки ден. Можете да създаде купища статии, видео клипове, инфографики и какво ли още не, които не само са интересни, не само са полезни, но могат да бъдат и забавни.

Само такива неща има смисъл да споделяте. Само с тях изграждате топли отношения с последователите си.

Друг проблем около съдържанието е страхът да се пита за покупка.

Много от специалистите по социалните медии наблягат само на некомерсиални постове. Те смятат, че потребителите не харесват авторекламата и се дразнят от нея. Но трябва да знаете, че когато споделяте ценни материали, вие си спечелвате правото да поискате нещо в замяна. Вие предоставяте стойност и това предразполага потенциалния клиент. В неговите очи Вие сте човека, който току-що му е помогнал да отговори на някои свои въпроси… Какво от това, че в края на статията или видеото сте го помолили да изтегли краткото ви ръководство или да прегледа страницата на продукта Ви?

Разбира се, това не става с фотоси на животни. Тогава единствения Ви шанс е да опитате с дразнеща автореклама и да се провалите.

Други изпадат в крайността да публикуват постоянно комерсиални постове с намаления и отстъпки. Някои от тях постигат известен успех, но трябва да знаете, че той е временен и опасен.

Когато постоянно облъчвате последователите си с “оферти”, те привикват да купуват от Вас, само когато предлагате отстъпка. Това изяжда печалбата Ви. Това Ви принуждава да правите все по-големи и по-големи намаления, за да постигнете някакъв резултат.

Така че не може само с комерсиални постове. Не става със СПАМ. Нужно е качествено съдържание.

Грешка 2. Не проследявате реалния ефект от действията си

Гордеете ли се с броя на феновете си?

Тръпнете ли от вълнение колко хора ще харесат поредния Ви статус за деня?

Ако отдавате голямо значение на харесванията, шерванията и коментарите, тогава трябва да знаете, че залагате на грешните числа. Те са чудесни за егото Ви и имат потенциала да Ви накарат да се чувствате крале, но те са второстепенни метрики от предприемаческа гледна точка.

Вижте, хубаво е, че хората взаимодействат със съдържанието Ви. Това е добра оценка за маркетинга Ви. Той се харесва, той ангажира.

Но какъв е ефекта за бизнеса на клиентите Ви?

Правенето на маркетинг заради самия маркетинг обикновено или няма никакъв принос за фирмата или й докарва сериозни проблеми. Най-вече финансови.

Разберете ме правилно. Важно е да знаете дали усилията Ви се възприемат добре от хората. Ако ги дразните, ако ги оставяте безразлични, тогава трябва да промените подхода си. Но е още по-важно да измервате пазарния ефект от маркетинга си. Как той Ви помага да разраствате дейността си?

Когато не знаете отговора на този въпрос, тогава ръцете са Ви вързани. Вие се шляете като муха без глава и се надявате на случайността. Надявате се нещо някак си да проработи… Но как ще разберете кога е проработило? Как ще разберете кое нещо точно е проработило, за да го повторите?

Няма как.

Просто продължавате да се лутате, да се надявате и през това време… да губите пари.

Ето защо правенето на маркетинг заради самия маркетинг е скъпо и вредно начинание. Ето защо имате нужда да проследявате правилните числа. Важните числа.

Това са броят конверсии, които са директен резултат от постовете ви. А именно запитванията, продажбите, свалянията на брошура…

Успявате ли да измерите тези неща?

След това идва цената на отделната конверсия… Дори да разчитате изцяло на органичен трафик, Вие хабите време. Вие пишете, споделяте, модерирате. Ами, пресметнете колко пари печелите на час и след това умножете сумата по броя часове, които прекарвате в управление на Facebook страницата… Ето, че се плаща за нещо уж безплатно.

Но не е достатъчно просто да измервате броя на конверсиите и цената на всяка една от тях. За да взимате мъдри решения, когато наблюдавате тези числа, трябва да знаете колко сте готови да похарчите. Колко пари печелите от един клиент при една продажба? Обикновено колко пъти купуват от вас? Колко печелите от клиента за целия период, за който той пазарува от Вас?

Когато знаете тези неща, Вие сте наясно колко конверсии са ви нужни и на каква цена можете да си ги позволите.

Грешка 3. Не провеждате рекламни кампании достатъчно често

Кога за последно отворихте Ads Manager-а?

Вижте, не е възможно да достигнете феновете си ефективно без да извадите кредитната си карта. Парата прави играта и това правило ще бъде все по-водещо и по-водещо. Зукърбърг и екипът му все повече ще намаляват органичния рийч. Все повече ще измислят най-различни начини да Ви убедят да започнете да рекламирате.

Просто конкуренцията в социалната мрежа e много голяма. По последни данни Facebook страниците са над 50 милиона. Няма как лавината от треторазряден контент, които се публикува в тях да достига до нюз фийда на потребителите. Алгоритмите ще стават все по-строги. Затова е грешка да правите маркетинг по стария начин, като разчитате на спам, флудене, органичен рийч и вирален ефект.

Знам, че сте скептични.

Може би сте пробвали с реклама и не е имало никакъв ефект. По дяволите, може би Ви е трудно да съберете от клиентите си дори парите за услугите Ви. Какво остава да ги убедите да похарчат какъвто и да е бюджет за реклама в социалната мрежа…

Но ако искате да оцелеете като специалист по социалните медии и консултант, трябва да намерите начин. Няма изход. Такива са правилата на играта.

Ако сте готови да преодолеете скептицизма си относно платената реклама във Facebook или отдавна сте го направили, искам да споделя с Вас напълно безплатно краткото ми ръководство “Как да превърнете феновете си във верни клиенти за 14 дена”. В него става дума за рекламната кампания “Добрия Уили”, която използвам, за да си намирам клиенти чрез Facebook. Убеден съм, че тя ще Ви помогне и на Вас да разраснете бизнеса си и да впечатлите клиентите си с реални, осезаеми резултати.

В ръководството ще откриете как да преодолеете и трите тежки грешки, за които говорихме досега. В него ще Ви се разкрие един нов начин да правите Facebook маркетинг, който не само Ви носи пари, но Ви позиционира като готини хора, които си разбират от работата.

Просто кликнете тук и попълнете кратката форма, за да го получите моментално на имейла си…