10 правила за отличен SEO копирайтинг [Обновена]

Писането на съдържание, което се индексира добре от Гугъл и другите търсачки, всъщност не е толкова сложно, ако сайтът ви е изграден от програмисти в крак с добрите SEO практики. Дали това е така е сложен въпрос, понеже изисква познания по уеб програмиране и затова няма да го засягам.

Вместо това ще ви препоръчам да попитате фирмата си за уеб дизайн дали сайтът ви е оптимизиран за търсачките. Друг вариант (по-добрият!) е да си поръчате SEO одит на сайта от фирма, специализираща в тази сфера.

За целите на тази публикация ще предположа, че уеб страницата ви е оптимизирана за търсачките и единственото, което трябва вие да направите е да въведете или редактирате текста през административния панел.

Както казах в началото, писането на оптимизирано съдържание не е трудно. Просто трябва да имате предвид следните 10 правила, когато пишете:

1. Заглавието трябва да съдържа ключовата фраза

Заглавието на уеб страницата или публикацията е един от най-важните елементи на съдържанието ви. То изпълнява четири задачи, както пише Робърт Блай в своята книга “The Copywriter’s Handbook, Third Edition”:

  • Да привлича вниманието

Заглавието е първото нещо, което вижда читателя. Ако то не е достатъчно атрактивно, ако не събужда любопитството му и не обещава никаква полза от прочитането на текста, тогава той ще го подмине.

  • Да отсява аудиторията

Едни хора ще прочетат текст със заглавие „5 рецепти, които всяка добра домакиня знае“ и съвсем други, ако заглавието е „5 начина за изчисляване на себестойност“. В контекста на търсачките тази задача е с отслабено значение, тъй като те показват селектирани резултати. И все пак тя не бива да се пренебрегва.

  • Да предава цялостно съобщение

Заглавието е не само първото, но в голям брой случаи и единственото нещо, което ще прочете читателя. Затова е добре да предадете завършено съобщение чрез него.

  • Да въвлича в текста

За да въвлечете читателя в текста, заглавието трябва да събужда любопитство и да обещава ползи в синхрон със този текст. Ако това не е така, читателят бързо ще напусне страницата разочарован, че не е получил обещаното.

Всички тези функции на заглавието са валидни и когато говорим за търсачки. Разбира се, на по-примитивно ниво. Тъй като Гугъл и останалите търсещи машини все още не могат да разбират ясно контекста на един текст, още повече когато последният е заглавие от няколко думи, затова се налага то да съдържа ключовата фраза.

Освен това тя трябва да се намира в неговото начало, тъй като първите думи са с най-голяма тежест за алгоритъма на Гугъл.

Не е добра идея ключовата фраза да представлява цялото заглавие. Трябва да има и няколко странични думи.

2. Заглавието трябва да е най-много 70 знака с интервалите

Това правило е просто… Според повечето SEO източници Гугъл показва заглавията до 70-тия знак, а останалото го съкращава и замества с многоточие. Моят личен опит е, че заглавията на български език се съкращават около 54-тия знак. Има и препоръка те да не са по-къси от 10 знака.

3. Meta описанието трябва да съдържа ключовата фраза и да е най-много 156 знака.

Meta описанието на вашата страница или публикация е текста, който се показва под заглавието и линка в резултатите на Гугъл. Моят опит говори, че описанията на български се съкращават около 120-тия знак.

Ще ви споделя и една хитрина, която не мога да патентовам. Аз не гледам на meta описанията, като на описания, а като на подзаглавия, които трябва да загреят допълнително читателя.

4. URL-ът на страницата ви трябва да съдържа ключовата дума

Това може да е трудно за изпълнение, тъй като е много вероятно платформата на сайта ви да не позволява ръчно настройване на URL-a.

5. Честота на споменаване на ключовата фраза в текста трябва да е около 1%

Това означава, че трябва да използвате ключовата си дума приблизително веднъж на всеки 100 думи. Не го спазвайте стриктно това правило, понеже текстовете ви няма да са качествени.

Казвам това, понеже в българския език думите имат различна форма при пълен и кратък член, за различните родове и т.н. Това не е проблем при обикновено търсене, понеже Гугъл разпознава различните форми и разбира какво търсите, обаче при Exact match (търсене с поставяне на кавички) може да се окаже проблем.

За щастие повечето хора рядко слагат кавички.

6. Ключовата фраза трябва да е спомената поне веднъж точно както е

Това означава, че ако ключовата Ви фраза е „кредитни карти Visa“, тогава тя трябва да е спомената точно така в текста. По-нататък можете да говорите за „кредитни карти“ или „картa Visa“ например. Google ще ви разбере отлично.

Добра практика е фразата да присъства още в първия параграф.

7. Кючовите фрази е хубаво да са болднати или в курсив

По този начин се казва на търсачките, че тези фрази са по-важни от останалите и трябва да им се обърне по-голямо внимание. Аз рядко болдвам ключовите фрази всеки път, когато ги използвам, понеже не ми харесва от естетична гледна точка.

Затова обикновено ги удебелявам, когато ги изписвам за първи път или в комбинация с други думи.

8. Хубаво е ключовата фраза да присъства в поне едно подзаглавие

Ако текста е твърде кратък за подзаглавия или не му отива ключовата фраза да е в такова, тогава спокойно подминете това правило и не си разваляйте съдържанието. В общия случай обаче е добре да разчупвате текста с подзаглавия.

9. Добре е към текста да има поне една картинка, като ключовата фраза се споменава в името на нейния файл и алтернативния й текст

Тук отново може да имате проблем, ако платформата на вашия сайт не позволява да добавяте алтернативния текст на картинките.

10. Текстът ви трябва да е повече от 300 думи

По принцип няма официална информация, че за Гугъл е важна дължината на текста, обаче емпирични тестове и измервания показват, че по-дългите текстове се класират по-добре. Има и доста логика в това.

Дори за човек може да е трудно да схване смисъла на съдържание от няколко изречения, а какво остава тогава за примитивните (в сравнение с човешкия ум) алгоритми на търсачките?

Ами това са десетте тайни на отличния SEO копирайтинг. Не е задължително винаги да ги прилагате всичките, но е добре да ги имате предвид, когато пишете съдържанието за сайта си.

Ако не ви изглежда добра идея да оптимизирате сами текстовете на сайта си…

Но все пак имате нужда някой да свърши тази работа…

Тогава можете да разгледате SEO копирайтинг услугите, които предлагам, като кликнете тук.