Топ формула за КЪРТЕЩИ заглавия,
на които се клика 25%-50% повече

Вашето заглавие трябва да хваща вниманието на потребителя в рамките на 3 до 5 секунди. Ако не успее, то потребителят е изгубен завинаги. Ето защо е важно заглавията, които пишете за своите целеви страници, статии и други материали, да са магнетични и подтикващи към действие. Било то клик или прочитане на първото изречение.

Това не е лека задача. Днес всички сме засипвани с рекламни съобщения от всички страни. Изчислено е, че съвременният човек е подложен на средно 8000 рекламни послания дневно. Това е много…

Серийният предприемач и майстор- копирайтър Майкъл Мастърсън открива, че, за да изпъкне и привлече потребителя, едно заглавие трябва да е полезно (useful), уникално (unique), ултра специфично (ultra-specific) и приканващо (urgent). Той оформя това във формула, която нарича 4 U’s.

В своята книга “Тайните на успешния имейл маркетинг” (Secrets of Successful E-mail Marketing) прочутият копирайтър Робърт Блай посочва, че тази формула може да увеличи честотата на отваряне на имейлите и честота на кликване между 25% до 50% и дори повече.

Ето малко подробности за всяко едно от условията, за да постигнете подобни стойности:

  • Полезно (Useful)

Заглавието трябва да предлага на потребителя нова информация, решение на проблем или някаква друга полза. То трябва да засяга по някакъв начин личния му интерес.

  • Уникално (Unique)

То трябва да казва нещо ново. Ако информацията е стара, то тя трябва да бъде поднесена по уникален начин.

  • Приканващо (Urgent)

Заглавието трябва да предлага на потребителя причина да кликне и прочете текста на момента. Това се постига, като се включи някакво времетраене или любопитен елемент.

  • Ултра-специфично (Ultra-specific)

Т.е. то трябва да посочва точни факти, числа и дати.

Как се прилага формулата

За да приложите формулата, просто се запитайте дали вашето заглавие изпълнява тези условия. Направете това като му поставите оценка от 1 до 4 за всяко едно от тях. Ако за някое условие оценката му е под 3, то тогава поработете още малко над него, за да я повишите.

Къртещите заглавия събират 3-ки и 4-ки за поне три от условията…

Пример:

Нека прекараме работното заглавие на тази статия през алгоритъма…

“Топ формула за КЪРТЕЩИ заглавия, на които се клика лудо”

Полезно: 4 от 4. Със сигурност е полезно за потребителя да научи за топ формула, която ще му помогне да пише ефективни заглавия.

Уникално: 3 от 4. Със сигурност поне няколко колеги са се упражнявали по темата за ефективните заглавия, но колко от тях са писали за топ формулата за къртещи заглавия, които привличат кликове? Една и съща идея, но изразена по уникален начин…

Приканващо: 3 от 4. Определено в случая приканващият елемент е любопитството, което създавам у читателя с израза “топ формула”. Всеки, който се интересува от писане на заглавия ще кликне, дори само за да се убеди, че вече я знае.

Ултра специфично: 1 от 4. Определено има място за повече специфика. Например, мога да кажа нещо то сорта на “Топ формула за къртещи заглавия, на които се клика 132% по-често”. Истината обаче е, че не съм си направил труда да намеря такива статистики.

Изглежда може да се поработи повече по заглавието. Има място за подобрения…

Харесахте ли този пост?

Следващият ще бъде още по-хубав... Запишете се за бюлетина и няма да го изпуснете, защото ще получите известие по имейл, когато го публикувам :)

(Политика : И аз мразя спама, така че имейл
адресът ви е на сигурно място при мен.)