8 ритуала за привличане на клиенти

Днес, докато правех проучване на ключови думи в Адуърдс за един мой проект, попаднах на много любопитен факт… Гугъл отчита цели 20 търсения средно на месец на фразата „ритуали за привличане на клиенти“. Това раздвижи кръвта ми и докато потърквах нежно заешкото си краче–ключодържател, сякаш отгоре ми беше спуснато да напиша този пост с не един или два, ами с цели 8 ритуала за привличане на клиенти.

Заради този материал всяка уважаваща себе си народна лечителка ще ме заплюе, а на черния пазар ще тръгнат промоции на косми от главата ми с подарък – календарче, на което са отбелязани фазите на луната. Но аз съм корав! Тук някъде, на територията на тази иначе слънчева държава има предприемачи и търговци, които се нуждаят от езотерично инфо как да привлекат клиенти и аз ще им се притека на помощ.

Разбира се, няма да цитирам врачки… На лош късмет е!

А ето и въпросните 8 ритуала:

Привличане на клиенти с флаер

Чудили ли сте се защо пощата ви винаги е пълна с всякакви брошури, картички и листовки? Или защо на оживените улици често могат да се срещнат младежи, които раздават флаери?

Отговорът е прост: Защото този начин на привличане на клиенти работи.

Преди да пристъпите към поръчката на флаери, трябва да помислите добре каква оферта ще предложите, за да спечелите клиентите. Можете да направите отстъпка, да обявите разпродажба или пък да обещаете малък подарък към всяка покупка. Възможностите са безкрайно много.

Привличане на клиенти с обява

Един от най-достъпните начини да продавате е чрез пускането на обява в някой от прочутите сайтове за обяви, като OLX.bg и Bazar.bg. Необходим ви е само компютър, вързан към Интернет.

Разбира се, добра идея е да направите допълнително проучване в Интернет как да изготвите перфектната обява, която ще продаде стоката ви като топъл хляб.

Привличане на клиенти с посещение на място

Посещението на клиенти в техния дом или офис е традиционен начин за търговия. Като комуникирате лице в лице с клиента, вие имате възможност да наблюдавате реакциите му на всяка ваша дума или действие, което ви позволява да подхождате индивидуално към него по най-убедителния начин.

Привличане на клиенти с обаждане по телефона

Добра идея е да се обадите по телефона на потенциалните клиенти преди да ги посетите на място. Така вие можете да отсеете за кратко време заинтересованите от незаинтересованите и да си спестите много време от напразно обикаляне.

Ако работите с фирми, тогава намирането на телефон за контакт е лесна работа. Просто потърсете в Гугъл за уеб страниците на фирмите, с които искате да се свържете и на тях ще намерите необходимата информация за контакт.

Привличане на клиенти с изпращане на имейл

Ако откриете в Интернет много имейл адреси на потенциални клиенти, тогава можете да се свържете с тях, като им изпратите имейл. Това е най-лесния начин да ги достигнете, но не е препоръчителен, ако нямате уебсайт, на който да ги препращате за допълнителна информация.

Привличане на клиенти на търговско изложение

Поинтересувайте се, къде може да откриете своите клиенти, освен по домовете и офисите им. Търговските изложение, конференциите и семинарите са подходящи събития, на които да осъществите контакт с голям брой потенциални клиенти.

Привличане на клиенти с реклама

Рекламата е мощен инструмент за привличане на клиенти, но и изисква по-голям бюджет. Най-достъпна и все пак много ефективна е интернет рекламата. За да рекламирате в Интернет, обаче ви е нужен приличен уеб сайт. Ако нямате такъв, може би е време да влезете в 21 век и да си поръчате.

Привличане на клиенти с препоръки

Продавайте качествени продукти, угаждайте на клиентите си и те ще ви препоръчват на свои приятели и познати. Вашите настоящи клиенти са най-големия ви ресурс за привличане на нови, затова не се двоумете дори да ги стимулирате с отстъпки и подаръци за всяка тяхна препоръка, която ви е донесла повече продажби.

Ами това е. Не се ограничавайте само с един от тези ритуали за привличане на клиенти. По-добре тествайте всеки един от тях и според резултатите изберете онези, които ви носят най-много бизнес.

Ако имате въпроси, питайте в коментарите.