Копирайтърски тайни за въздействащи продуктови описания

Несъмнено копирайтърите знаят какво и как да напишат за един продукт. Ние имаме редица похвати, които ни помагат да извлечем продуктовите жизнени сокове и да ги сервираме на клиентите в чаша за коктейл с чудна форма и захаросани ръбове. Плюс малко розово чадърче за отвличане на вниманието.

Обикновено хората, които не се занимават професионално с писане, изпитват големи затруднения, когато им се наложи да напишат нещо. Техният подход към тази задача най-често е следния – те сядат пред компютъра, отварят уърда и започват да се взират в белия екран. През това време липсата на идеи и мигащия курсор сякаш ги хипнотизират и им внушават да се чувстват зле и да изпитват тежки съмнения в собствените си знания и способности.

Това, което не знаят тези хорица е, че писането никога не започва с писане, а с проучване.

Проучване на продукта и целевия потребител

Няма как да напишете нещо качествено, ако не разполагате с всички факти. Това е еднакво вярно и при писането на роман, и при писането на продуктови описания.

Преди да седнете да описвате продукта, трябва да сте запознати с неговите качества и функции. Трябва да знаете неща като какво прави, как изглежда, колко тежи, в какви цветове се предлага, как е опакован, колко му е експлоатационния период и т.н. и т.н.

Отговорите на всички тези въпроси ще откриете в упътвания, брошури, каталози и сайта на производителя. В днешно време не е нужно да сте държали в ръце това, което продавате, за да знаете всичко важно за него, макар че опитът от първа ръка си е все така важен и препоръчителен.

Освен за качествата и функциите, трябва да помислите и за бранда. Какво е внушението, което се бори да постигне производителя? Как говори за продукта? Какво точно казва? Кои са целевите клиенти?

Винаги имайте на ум целевите клиенти! Но когато пишете комерсиален текст, никога не адресирайте в него група от хора, защото това го прави слаб и неангажиращ. Напротив, трябва да пишете все едно водите приятелски разговор с един човек – вашият идеален клиент, който си има възраст, пол, образование, доходи, семейно положение…

Умелите копирайтъри си създават „персона“ за тази цел. Това е описание на идеалния купувач, което им помага по-лесно да го визуализират, докато изработват текста. Освен изброените по-горе демографски данни, те взимат предвид и психографски, като какви са проблемите, нуждите, желанията, чувствата и убежденията на целевия потребител. Някои дори изравят от нета снимка на реален човек и я закачат до персоната.

Едва когато имате тази пълна представа за продукта и клиента, на който ще го продавате, тогава можете да започнете да мислите за писането на въздействащото продуктово описание. Но преди да затракате по клавиатурата, трябва да разберете с какви думи говори вашата персона…

Оптимизиране за търсачките

Това се прави с откриване на ключовите думи, които клиента би въвел в търсачката, когато търси вашия продукт и включването им в описанието.

Проучването на ключови думи е цяло изкуство и едва ли мога да го обхвана в няколко реда на тази публикация. Вместо това заповядайте няколко линка към статии, които ще ви въведат нежно в материята и ще ви дадат термини, по които да потърсите в интернет:

  1. Какво отключват ключовите думи
  2. Ключовите думи в копирайтинга
  3. SEO оптимизация: Kлючови думи и фрази
  4. Ключови думи (Глава 3)

Линковете по-горе са за откриването на самите ключови думи и фрази, а що се отнася до включването им в текста и аз съм се упражнявал по въпроса в поста ми „10 правила за отличен SEO копирайтинг“. В него ще откриете 10 прости правила, които да следвате винаги, когато пишете текст за уеб сайта си, независимо дали той е описание на продукт, блог статия или нещо друго.

И така, до сега би трябвало да сте разбрали всичко важно за това, което продавате и аудиторията си. Гарантирам ви, че след такава доза проучване, уърдовския ви файл няма да стои дълго време празен, въпреки че имам какво още да кажа за преодоляването на писателския блокаж… Но за това ще отделя цяла публикация по нататък.

Сега вече можете да започнете да пишете, но имайте предвид, че не е достатъчно просто да надраскате няколко изречения, в които описвате сухо продукта. Описанието ви трябва да е въздействащо и ето как да го направите такова.

Подходи за въздействие върху клиента

Основната мантра в копирайтинга гласи: „Клиентът не се интересува от качествата и функциите на продукта, а от ползите при използването му“.

Това означава, че за да докоснете тънката струна на желанието у потребителя, трябва да пишете за ползите от продукта. Иначе казано, за домакинята не е важно дали пържолата е 15 или 17 сантиметра в диаметър, а колко е тлъста и как ще зарадва мъжа си с любимото му блюдо.

Това е толкова важно, че следващият ми пост ще се занимава специално с този въпрос, така че бъдете на линия, за да овладеете едно от най-мощните копирайтърски оръжия.

Друг начин да увеличите желанието на клиента и да ускорите процеса по взимането на решение за покупка е като рисувате с думите си картини в неговия ум. Едно е да напишете „Мъжа ви ще е много доволен, когато му сготвите тази пържола.“, съвсем друго е „Представете си жадния поглед на съпруга ви, когато му сервирате за вечеря тази сочна пържола… Дали ще докосне гарнитурата от задушени картофки? Дали ще ви каже, че ви обича за това, че мислите за него? Вероятно не, но вие си знаете, че е така.“

Забелязвате ли спецификата във втория вариант. Домакинята не просто сервира пържолата, тя я сервира за вечеря; самата пържола е сочна, а гарнитурата е от задушени картофи. Когато пишете, винаги трябва да се стремите да избягвате общите приказки и да насищате текста си с конкретика.

Следващата стъпка е да направите описанието ненатоварващо погледа и удобно за сканиране. За да постигнете това, трябва да пишете кратки изречения в кратки параграфи от по едно две и да използвате списъци, за да обобщите най-важните опорни точки.

Еми, това е. Вече знаете една добра порция от похватите, които помагат на копирайтърите да пишат въздействащи продуктови описания. В следващия ми пост от тази серия ще ви разкажа подробно за трите основи, на които стъпва всяко описание и как точно да извличате жизнения сок на продукта.

Ако този пост хваща интереса ви, не пропускайте да завихрите дискусия около него, като го шернете в Гугъл+… Ще съм ви благодарен, ако ме споменете, за да се включа и аз в разговора :)

Всички постове от серията за въздействащите продуктови описания:

  1. Три проблема на сайта ви, които можете да решите с въздействащи продуктови описания
  2. Копирайтърски тайни за въздействащи продуктови описания
  3. Дешифриран: Най-мощният похват за писане на въздействащи описания на продукти