Три проблема на сайта ви, които можете да решите с въздействащи продуктови описания

В следващите няколко реда ще ви представя три често срещани проблема при управлението на уеб сайт и тяхното общо решение – въздействащите описания на продуктите.

Проблем 1.
Потребителите нямат причина да предпочетат вашия уеб адрес

Вероятно няма по-голям проблем при един фирмен сайт или онлайн магазин от този как да се измъкне от блатото на посредствеността, където всички продават едно и също нещо, по един и същи начин за един и същи потребител. Когато сайтът ви е в това блато, за потребителя не е важно дали е отворил вашия домейн или този на някой конкурент. Затова и продажбите се разпределят между вас и всички останали, като никой не печели добре, а се чуди как да изплува.

Въздействащите продуктови описания в комбинация с качествени снимки на продукта са способни да предадат персоналност и собствен глас на бранда ви. Това отрежда на вашия уеб сайт мястото на „различен“ в съзнанието на потребителя, което му позволява по-лесно да го предпочете или отхвърли. Вярно, тази позиция е по-рискована, но пък парите са там, където е рискa.

Освен това няма по-добър начин от представянето на подробно и добре написано описание, за да изпъкнете като професионалист, който познава продуктите и услугите си отлично. А демонстрирането на професионализъм е сигурен път към доверието на потребителите.

Проблем 2.
Посетителите не купуват, а само гледат

Друг проблем при сайтовете е неспособността им да убедят посетителя в качествата на продукта и да му предложат добра оферта. И как би могло да стане това, когато продуктовите страници стоят празни или запълнени с копи/пейстнати текстове на производителя, които често са кратки и скучни?

Истинската сила на едно въздействащо описание се крие в способността му да рисува картини в ума на клиента. Картини на наслада от използването на продукта ви. Те усилват желанието и ускоряват процеса по взимането на решение за покупка.

Добре написаното съдържание на продуктовата страница има и ясен призив за действие, който допълнително стимулира потребителите да действат на момента. Това е важно, защото, ако бъдат оставени да отложат покупката с дни, седмици или месеци, тогава има голяма вероятност изобщо да забравят за сайта ви и офертата, която ги е развълнувала.

Бонус към всичко това е, че хубавото описание създава ясна представа у потребителя за това, което продавате и по този начин намалява шанса той да се изненада неприятно при получаването му и да реши да го върне.

Проблем 3.
Няма много посетители от търсачките

Гугъл обожава оригиналното съдържание и презира дубликатите му, които окачествява като информационен спам. Затова, ако продуктовите ви страници са празни или копи/пейстнати, тогава търсачката ги класира по-ниско в резултатите от търсене и те стават неоткриваеми. Това означава по-малко безплатен трафик към сайта ви и повече разходи за рекламирането му.

Въздействащите описания са идеален начин да се подмажете на Гугъл и да го почерпите със свежо, уникално съдържание, което той няма къде да открие на друго място в мрежата. Те може и да не са единствения фактор, който ще класира сайта ви на по-предни позиции в резултатите на търсачката, но са основата, върху която стъпват следващите SEO усилия.

Друго тяхно предимство е, че могат да се напишат в съответствие с ключовите думи, по които трябва да се класират продуктовите ви страници.

Изводът от всичко написано до тук е, че въздействащите продуктови описания увеличават посещаемостта и конверсията. Те придават разпознаваема идентичност на уеб сайта ви и по този начин го спасяват от блатото на посредствеността; Те изкушават клиентите ви и ги насърчават за покупка на момента; Те радват Гугъл и са първата стъпка за по-добро класиране в резултатите му.

Надявам се, че успях да ви убедя в тяхната значимост, защото в следващата си публикация ще ви представя основните правила за изготвянето им.

А дотогава… Защо не шернете този пост във Фейсбук или Гугъл+? Ако ви е бил полезен на вас, вероятно ще е полезен и на вашите приятели…

Всички постове от серията за въздействащите продуктови описания:

  1. Три проблема на сайта ви, които можете да решите с въздействащи продуктови описания
  2. Копирайтърски тайни за въздействащи продуктови описания
  3. Дешифриран: Най-мощният похват за писане на въздействащи описания на продукти